Muzsika, táncház és kiállítások mellett ételkóstoló, divatbemutató és vásár is várja az érdeklődőket a Cigánykerék - Roma Értékek Kulturális Fesztivál ingyenes budapesti programsorozatán vasárnap az Akvárium Klubban.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a programot ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a hagyományteremtő szándékkal tavaly elindított fesztivál idén is méltó módon mutatja be a roma kultúrát.

A rendezvény programjai bepillantást engednek a cigányság mindennapi életébe, és a kulturális megértésen keresztül közelebb viszik egymáshoz a különféle nemzetiségeket - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta, hogy a Cigánykerék fesztivál idei helyszínéül népszerűsége és központi elhelyezkedése miatt választották az Akvárium Klubot. "A hely korszerűsége pedig utal arra, hogy a cigányság nemcsak hagyományaival, hanem folyamatosan fejlődő, organikus újdonságaival is hozzájárul a magyar nemzeti kultúra sokszínűségéhez" - hangsúlyozta.

A fesztivál délelőtt 10 órakor indul családi programokkal, mesével és a Khamoro együttes táncházával. A Free-presszionista művészcsoport és barátainak helyszíni festése és kiállítása mellett ételkóstoló várja egész nap az érdeklődőket, akik a kosárfonás és a hegedűkészítés rejtelmeibe is bepillanthatnak.

A fesztiválon helyet kap a Diósgyőr-Vasgyári Iskola tűzzománc ékszereinek kiállítása és kézműves-foglalkozása, valamint az Igazgyöngy Alapítvány által fenntartott berettyóújfalui iskola diákjainak festményeiből válogatott tárlat. A Romani Design divatbemutatóján és vásárán pedig a legújabb modellekkel találkozhatnak a látogatók.

Az esti gálaműsoron fellép mások mellett a 100 Tagú Cigányzenekar, amely nemrég elhunyt elnöke, Buffó Rigó Sándor prímás emléke előtt tiszteleg. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon idén bemutatott első roma sorsjáték, a humorban, misztikumban bővelkedő Somnakaj egy-egy részletét is láthatják az érdeklődők a színpadon. Az est programját a virtuóz, Grammy-díjas Lajkó Félix zárja, aki cigány muzsikusokkal együtt zenél az Akvárium Klubban.

"A rendezvény összekapcsolódik a Keresztény Roma Szakkollégium Hálózatának hétvégi ülésével, amelyen részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tanácskozáson szó lesz többek között a roma értelmiség utánpótlásának bázisát adó egyetemi oktatásról és szakkollégiumi hálózatokról" - hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI)