Garai Péter, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára pénteken köszöntőt mondott a roma kulturális pályázat segítségével létrejött szendrőládi Uzsó Pani Roma Kulturális Központ megnyitóján. Az avatáson részt vett Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület elnöke, és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő is.

Garai Péter helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében beszélt a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia kulturális célkitűzéseiről és a meghatározott feladatokról. Ezeknek megfelelően a cigány kultúra támogatása és népszerűsítése nélkülözhetetlen szerepet játszhat a sztereotípiák leépítésében, a sztereotípiákkal szembeni küzdelem hatékony eszköze ugyanis a másik közösség életének, értékeinek, kultúrájának megismerése.

Jelenleg az államtitkárság által pályázati formában nyújtott támogatás az egyedüli forrás, mely a fent részletezett céloknak megfelelően óhajtja előnyben részesíteni azokat a szereplőket, akik tevőlegesen hozzá szeretnének járulni a roma kultúra minél szélesebb körben való bemutatásának céljához, és ezzel a többségi és kisebbségi társadalom közötti feszültség lebontásához.

A szendrőládi Roma Kulturális Központ kétnapos programsorozattal nyitja meg kapuit; szombaton főzőversenyekkel és zenei programokkal várják az érdeklődőket.

(MTI)