A Nemzetközi Roma Nap alkalmából rendeztek megemlékezést kedden a VIII. kerületben. Az eseményen részt vett Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A magyar kormány a romák ügyét európai szintre emelte, amikor 2011-ben Magyarország uniós elnöksége során az uniós keretstratégiát elfogadták. Az Európai Bizottság elfogadta a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerét, Magyarország elkészítette és a tagállamok közül elsőként nyújtott be Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát az Európai Bizottsághoz. A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtását 2013 tavaszán az Európai Bizottság több ponton is dicsérte, kiemelve annak monitoring rendszerét. A programok felől számos pozitív visszacsatolás is érkezik.

A kormány vállalta azt is, hogy a nemzeti szintű stratégiát kétévente felülvizsgálja, frissíti az időközben megszerzett tapasztalatoknak megfelelően. Ez a munka már folyamatban van, az elmúlt két évben szerzett jó és rossz tapasztalatokkal frissülnek a keretek.

A Nemzetközi Roma Nap megtartásáról 1971-ben döntöttek, ekkor tartották a romák első világkongresszusát. A London melletti Orpingtonban megrendezett tanácskozáson az Indiából és húsz másik országból érkezett küldöttek április 8-át nemzetközi roma napnak nyilvánították, elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet.

(Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)