Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Nyírtelekre, majd Nyíregyházára látogatott, hogy egyeztessen a helyi Biztos Kezdet program, illetve a Bizalom és Munka program illetékeseivel. Felavatta a Nyíregyháza Huszár-telepi Magvető Görögkatolikus Tanodát is, amely a Hajdúdorogi Egyházmegye által elnyert közel 30 millió forintos támogatásból jöhetett létre.

A Huszár-telep egy Nyíregyháza belvárosától nem messze fekvő, az 1960-as évek óta szegregálódó városi lakónegyed. Az utóbbi évtizedek alatt az itteni óvodák, iskolák homogén összetételűvé váltak, ennek következményeként megjelent a szocializáció hiánya, majd a munkanélküliség is. A Gyermekjóléti központ 2010-es felmérése szerint a helyi lakosság egyötödének iskolázottsága a 8 általánost sem éri el, s csupán minden ötödik felnőtt rendelkezik szakmával.

Fotó: Mogyorósi ZsuzsannaA telep az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának háttérintézményeként működő Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) által 2011-ben elindított Bizalom és Munka modellprogram egyik kiemelt helyszíne lett. A hazai támogatású, 410 millió forintos projekt – amely a szegregált lakókörnyezetben, illetve mélyszegénységben élők komplex lakhatási és képzéssel egybekötött munkaerő-piaci esélyteremtését szolgálta – közösségi programokkal, szakképzésekkel, lakásfelújításokkal, állásbörzékkel járult hozzá a hátrányos helyzetű családok felzárkózásához. Többek között az itt szerzett szakmai tapasztalatokra épült a 2012 februárjában meghirdetett, mintegy 4,7 milliárd forintos keretösszegű uniós finanszírozású (TÁMOP 5.3.6-11/1 számú) komplex telep-program is.

A szintén európai uniós támogatás segítségével megnyitott Magvető Görögkatolikus Tanoda a fiatalokat célozza meg, hogy a résztvevő tanulók személyes helyzetére szabott nevelést, személyiségük fejlesztését biztosítsa. A szabadidős, szemléletformálást elősegítő programokba, a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia komplex szemléletének megfelelően a gyermekek családját is bevonják. Fontos a szociális hátrányok leküzdése, az életben való sikeres eligazodáshoz szükséges kompetenciák fejlesztése, a keresztény értékek megismerése. A szintén a Görögkatolikus Egyház által fenntartott telepi óvoda és általános iskola, illetve a nyírteleki Kedvesház is eredményesen karolja fel a hátrányos helyzetű diákokat.

(MTI)