Garai Péter, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg csütörtökön a Freskófaluként ismert Bódvalenke Biztos Kezdet Gyerekházát. Jelenleg az országban több mint 110 településen található gyerekház.

A Biztos Kezdet Gyerekházakat a leghátrányosabb helyzetű térségekben, hátrányos helyzetű településeken vagy településrészeken hozzák létre, ahol a roma lakosság felülreprezentált.

A bódvalenkei Biztos Kezdet Gyerekház létrejöttében nagy szerepet játszott úgy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány (MRSZ). Balog Zoltán miniszter saját kerete terhére nyújtott támogatásával tette lehetővé a Szeretetszolgálat számára, hogy megvásárolják az ingatlant és elkezdjék annak felújítását. Az MRSZ ezt követően gyűjtést indított a felújításhoz hiányzó összeg előteremtésére, majd a nemzetközi H. Stepic CEE alapítványi szervezet hozzájárulásával sikerült befejezni a renoválást.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A házat az Edelény Kistérség Többcélú Társulása üzemelteti egy évig az Új Széchényi Tervből finanszírozott TÁMOP program keretében. A társulás 14 millió forintot költ a munkatársak bérére, a ház üzemeltetésére és a foglalkozásokhoz szükséges anyagokra, berendezésekre.

2015 májusától a ház működtetését az MRSZ veszi át. 2012-től a Biztos Kezdet vált az első programmá, amely a kezdeti Norvég Alap, illetve Európai Unió általi támogatási projekt lejártát követően hazai finanszírozásúvá vált; az uniós projektet befejező gyerekházak közül 2012-ben 41, 2013-ban 43 kapott támogatást.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A Biztos Kezdet Gyerekházak hálózata a 2010-es kormányváltást követő szakmai átalakítást és továbbfejlesztést követően modellértékű programmá vált.

(Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)