Már tíz éve szakmai és politikai párbeszédet kezdtünk szervezetekkel arról, hogyan tudnák az általuk képviselt fogyatékossággal élő emberek, csoportok helyzetét megkönnyíteni, azon javítani – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára egy, a fogyatékossággal élő embereket támogató hazai és európai rendszer helyzetét ismertető tanulmánykötet bemutatóján.

A rendezvényen és a tanulmánykötet írásában részt vett Kósa Ádám, az Európai Parlament egyetlen siket képviselője. Soltész Miklós mindenkit arra biztatott, támogassa az EP-választáson a Fidesz-KDNP listáját, mert az azon szereplő Kósa Ádámnak minden reménye megvan arra, hogy újabb öt évig képviselje Magyarországot, valamint a fogyatékossággal élők ügyeit Brüsszelben.

Kósa Ádám jelnyelven közölte, hogy a tanulmánykötet helyzetképet ad a fogyatékosokat érintő hazai és európai rendszerről és arról, mi az, amin az érdekükben változtatni kell, és mi az, amit szeretnének elérni. A kötet előszavában arról írt: Magyarországon mintegy 600 ezer, az Európai Unióban pedig összesen mintegy 80 millió fogyatékossággal élő ember él, és reményét fejezte ki, hogy a tanulmánykötetben összegzett javaslatok az érintettek életét, helyzetét tovább javíthatják.

Nyitrai Zsolt - egy a fogyatékossággal élő embereket támogató hazai és európai rendszer helyzetét ismertető tanulmánykötet bemutatóján - Európa egyik legsikeresebb szociális programjának nevezte az üdülési, pihenési lehetőséget biztosító magyarországi rendszert. Úgy értékelte, hogy az EU többi országában is hasonló programokat kellene bevezetni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig már több mint 250 ezren vehettek részt az Erzsébet-programban, köztük 100 ezer gyerek, illetve 6 ezernél több fogyatékossággal élő.

(MTI-EMMI)