Az eddigiek mellett még legalább két megváltozott munkaképességű ember alkalmazásáról írt alá szándéknyilatkozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Belügyminisztérium, valamint budapesti és nagyvárosi önkormányzatok.

Soltész Miklós, az Emmi szociális és családügyi államtitkára az ünnepélyes aláíráson felidézte az elmúlt három és fél év alatt a fogyatékkal élők érdekében tett intézkedéseket. Elmondta: a gépjármű-beszerzési támogatások feltételeinek kiterjesztésével mintegy 600-an tudtak új autót venni, több mint 15 ezer diákot ismertettek meg a különféle fogyatékosságokkal, a foglalkoztatás átalakításával 10 ezerrel többen jutottak munkához, mint tavaly, a segítő vásárokon pedig több tízezren jutottak hozzá a megváltozott munkaképességűek által készített termékekhez.

Kiemelte, hogy az Új Széchenyi Tervben mintegy 47 milliárd forintot fordítottak az érintettek segítésére, ebből 21,5 milliárd forintot foglalkoztatásra és képzésre.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyMegjegyezte: a szándéknyilatkozat arra is vonatkozik, hogy az önkormányzatok a megemlékezéseikbe, ünnepségeikbe fogyatékkal élő művészt, fellépőt is bevonnak. Emellett képzésekkel teszik elfogadóvá munkatársaikat is.

Soltész Miklós a Nem Adom Fel Alapítványnak a rendezvényen közreműködő zenekarára utalva úgy vélte: még ha sok nehézséggel kell is szembenézniük, és mindennapjaikban nemcsak az öröm van jelen, az a küzdelem, kitartás, vidámság, amit adnak, sok embernek jelent támaszt.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyPapp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője arról beszélt, hogy a fogyatékkal élők is szeretnék megosztani erősségeiket a társadalommal, dolgozni akarnak, szellemi tudásukat hozzátenni másokéhoz. Azt mondta: először azt tapasztalják meg, hogy itt élnek a világban, aztán azt, hogy nehézségeik vannak, majd rájönnek, hogy küzdeni kell, és ha nyitott szívvel fordulnak a világ felé, akkor be tudják fogadni.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a szándéknyilatkozatot kezdeményező Újbuda polgármestere méltatta, hogy negyven önkormányzat vállalta a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítését, és további csatlakozókat is várnak. Szavai szerint nem lehet hátradőlni, befogadó szemléletet kell kialakítani, amiben az iskolások és a hivatali munkatársak képzésének is fontos szerepe van.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyA szándéknyilatkozatot Soltész Miklós, Szabó Erika, a KIM és Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára, a fővárosi és kerületi önkormányzatok, valamint a megyei jogú városok vezetői írták alá.

(MTI)