Soltész Miklós szerint fontos és jó eredményeket hozó kormányzati döntés volt a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése 2010-ben, hiszen az eltelt években jelentősen csökkent az igazolatlan hiányzások száma az oktatási intézményekben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára ezt csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón mondta.

Soltész Miklós közölte: a legutóbbi három tanévben 22, 15, illetve 30 százalékkal csökkent az iskolai igazolatlan hiányzások száma az előző esztendők mutatóihoz képest. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az intézkedés különösen a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szempontjából fontos, hiszen felzárkózásuk alapja az iskolai tanulás.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben az első intézkedései között hozta meg a családi pótlék fizetésének iskolalátogatáshoz kötését, melyet lépcsőzetesen vezettek be. Az első évben felfüggesztették az 50 órától igazolatlanul többet hiányzó gyermekek utáni családi pótlék kifizetését, de természetben megkapták a juttatást az érintett családok. A második évben a 16. életévüket betöltöttek esetében viszont teljesen megszüntették a pótlékot, ha 50 órától nagyobb volt a hiányzás, míg a harmadik évtől kezdődően már életévtől függetlenül minden gyermekre vonatkozik az előírás.

Az államtitkár szerint az intézkedést bírálóknak nem volt igazuk akkor, amikor szegénységellenességet emlegettek. A döntés éppen a nehéz sorsú családokat és a gyermekeket szolgálta: olyan kötelezettséget állított fel számukra, ami a hátrányaikat leküzdő tanulás fontosságát erősítette és erősíti - mutatott rá.

A sajtótájékoztatón az államtitkár kitért a rászorulókat segítő ingyenes óvodai, iskola és kollégiumi étkeztetésre is. "Hatalmas előrelépésnek" nevezte, hogy a rendelkezésre álló központi forrást 83 százalékkal, 24 milliárd forinttal növelték eddig. Ugyanakkor bírálta az előző MSZP-SZDSZ-es kormányokat, amiért a gyermekétkeztetést segítő adományokra általános forgalmi adót vetettek ki, s ezzel - mint fogalmazott - "tönkre tették a karitatív szervezetek" tevékenységét.

Petneházy Attila színész, akit a Fidesz-KDNP képviselőjelöltként kíván indítani az áprilisi országgyűlési választáson, a sajtótájékoztatón elmondta: a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése Nyíregyházán 47 százalékkal csökkentette eddig az igazolatlan hiányzások számát, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átlag 31 százalékos mértékű. Megemlítette, hogy a nyíregyházi önkormányzat az oktatási intézmények, óvodák, általános és középiskolák fejlesztésére az elmúlt három évben több, mint 1,5 milliárd forintot fordított, hogy javíthassa a tanítás feltételeit.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere hozzátette: a fejlesztésekhez a helyhatóság 10-15 százalékos mértékű saját forrást biztosított, illetve a támogatott beruházások mellett költségvetéséből mintegy 50 millió forintot költött önerős korszerűsítésekre.

(MTI)