Csaknem 11 ezer családnak jelentett segítséget a GYED Extra január 1-jei bevezetése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom csütörtöki, az Akadémián megrendezett konferenciáján az intézkedéscsomag hatásait ismertetve egyebek mellett azt mondta, mintegy 3500 édesanya kap már egy időben két gyermeke után gyermekgondozási ellátást, továbbá 7500-an kezdtek el újra dolgozni miközben továbbra is megkapják a korábbi ellátásukat. Az örömteli változások között említette, hogy 1,26-ról 1,34-re nőtt a termékenységi arányszám 2010 és 2013 között, ugyanebben az időszakban 1380-nal nőtt a házasságkötések és közel 4 ezerrel csökkent a válások, valamint csaknem 5500-zal az abortuszok száma.

A válásokra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom egészsége és a gyerekek érdekében fontos hogy együtt maradjon a család. Arról beszélt, hogy az elmúlt években sokat köszönhettek a magyar civil szervezeteknek, melyek támogatásával az Európai Unióban kiálltak a családi értékek, a gyermekvállalás, valamint olyan témák mellett, amelyek Nyugat-Európa egyes országaiban nem biztos hogy népszerűek.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Az államtitkár a most lezárult kormányzati ciklust értékelve azt mondta, azt a célt tűzték ki, hogy a gyerekvállalás ösztönzése és elismerése ne érjen véget a gyerek születésekor, hanem a család kapjon megfelelő támogatást a felneveléséhez is. Hozzátette: ezért vezették be egyebek mellett a családi adó-, majd később a járulékkedvezmény-rendszert, hogy az alacsonyabb jövedelmű családokhoz is több támogatás jusson el és így több gyereket merjenek vállalni. Arról beszélt, nem engedhető meg, hogy a gyermekvállalás a szegénység vállalásával járjon együtt, a kormány ezért kívánja a különböző támogatásokon keresztül anyagilag is megerősíteni a családokat.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az európai országok megerősítik a családokat, akkor azzal a társadalmat erősítik, és ha a család sérül, akkor előbb-utóbb a társadalom is sérülni fog. Arról beszélt, a család, ahogy a társadalom kölcsönös tiszteletre és szabadságra épül; ez utóbbi az európai demokráciák alapja és ez a szabadság a családban tanulható meg mintaként.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A Fidesz női tagozatának elnöke arról is beszélt, voltak akik korábban nem tudták elképzelni, hogy ők szeretik a bevásárlást és a konyhai munkát, pedig ez a számukra nem rabszolgaságot jelent, hanem örömet, mert a családjukért teszik. Azt mondta, szerinte "az a szégyen, ha egy anya úgy neveli a gyerekét, hogy nem tudja, hogy a konyha a család központi helye, az élettere".

A listavezető elmondta, a családpolitika az Európai Unióban nagyon érzékeny területnek számít és ezért nem is akarnak közös szabályozást, így az egyértelműen nemzeti hatáskörbe tartozik. Hozzátette: jó is hogy nem Brüsszelből kényszerítenek ránk egy családpolitikát. Szavai szerint a család fontos, közös európai érték mind a 28 tagállam számára. A fideszes politikus azt mondta, egyszer és mindenkorra lezárták azt a kérdést, hogy mit tekintenek családnak. Hozzátette: tiszteletben tartja az egyének külön véleményét, de mint mondta, nem kényszerítheti senki arra, hogy azt el is fogadja és mintaként állítsa a gyerekei elé.

(MTI)