Három helyett 2013-ban már nyolc karitatív szervezetnek nyújt támogatást a kormány. Idén közel 620 millió forintot kap a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Élelmiszerbank és a Baptista Szeretetszolgálat.

Ez kétszer akkora összeg, mint amit 2011-ben kaptak a szervezetek – mondta Soltész Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára azon a rendezvényen beszélt erről, amelyen 2013 család számára több mint 50 tonna összsúlyú élelmiszert adott át a Nagycsaládosok Országos Egyesületének.

A mintegy 20 millió forint értékű, a Magyar Piac Szövetkezet segítségével összeállított élelmiszercsomagban kizárólag magyar gazdák által termelt és feldolgozott, minőségi magyar élelmiszerek: tojás, almalé, szalámi, csokoládé, tészta, krumpli, alma és hagyma található.

A 26 kg-os, egyenként közel tízezer forint értékű élelmiszer csomagokat Soltész Miklós a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnökének, Székely Hajnalkának adta át Szigetszentmiklóson. Az itteni raktárbázisról a NOE hét régiós központjába továbbítja az ajándékokat, ahol az egyesület önkéntesei hangsúlyt helyeznek arra, hogy az élelmiszercsomagok még Karácsony előtt olyan rászoruló családokhoz kerüljenek, melyek fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, ahol egy szülő neveli a gyermekeket vagy a szülő munkanélküli, illetve, ahol a család nagyon alacsony jövedelemből él. A NOE 26 éve szolgálja a családok érdekeit. Az egyesület működésével éves szinten több ezer család életét igyekszik segíteni.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A kiskeresetűek segítése és gyermekeik védelme érdekében a kormány több mint félmillió gyermeknek biztosít évente kedvezményes, köztük több mint 360 ezer gyermeknek teljesen ingyenes étkezést, de térítésmentesen jár a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára a tankönyv is. Azon családoknak, ahol az egy főre eső jövedelem alacsony, nem kell fizetni a bölcsődei ellátásért sem.

(Emmi - Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)