Magyarországon ma már mind többen vállalnak önkéntes közösségi munkát. Több mint hatezer civil szervezet regisztráltatta magát önkéntes munkát végző szervezetként és több tízezren vállaltak önkéntes munkát az elmúlt években.

Ez az egyik legfontosabb eredménye annak a munkának, melyet a kormány az önkéntesség területén 2010-ben megkezdett, és amelyet nemzeti önkéntes stratégia megalkotásával 2012-ben folytatott. Az önkéntes munka mind erősebb a társadalomban. Ezt jelzi a válságos helyzetekben jelentkezők nagy száma a vörösiszap-katasztrófa alkalmával, tavaly március 15-én a rendkívüli hó helyzetkor, vagy a 2013-as júniusi árvíz kapcsán.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az önkéntes tevékenység társadalmi elismerésére alapította a Pro Voluntarius díjat, amelyet szervezetek illetve magánszemélyek kaphatnak a közösségért végzett önkéntes munkájukért, a fiatal generációk önkéntességre nevelésében végzett kiemelkedő szakmai teljesítményükért és az önkéntesség népszerűsítéséért.

A miniszteri díj mellett miniszteri elismerő oklevelek átadására is sor került a Segítő Vásáron.

Pro Voluntarius Díjban részesült Nagypál Julianna, Vadász Bálint, a Szer-telen Fiatalokért Szolnok Közhasznú Egyesület és a „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület a Koraszülött Gyermekekért és Családjaikért.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott Korossy Józsefné, Bartos Erika, Joó Beatris, Dr. Korondi Klára, Pázmánd Község Önkormányzata, valamint a Szépművészeti Múzeum.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

(EMMI)