Soltész Miklós csütörtökön az ATV Jam című műsorának vendége volt. Az államtitkár a családi pótlék változásairól beszélt. Alább a teljes szó szerinti leiratot közöljük.

Műsorvezető: Vendégünk tehát – ahogy említettem – Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. Jó napot kívánok!

Soltész Miklós: Jó napot, vagy jó reggelt kívánok!

Műsorvezető: Jó reggelt! És amiről beszélgetni fogunk, az a családi pótlék változása. Nagyon-nagyon sok embert érint, legalább 1,2 milliót. A változás pedig arról szól ugye elsősorban, hogyha 50 óránál többet hiányzik egy gyerek az iskolából, akkor a családi pótlék egy részét azt természetbeni juttatásként kapja majd meg a szülő. Ennek a részleteiről, hogy hogyan, hogy ezt ki dönti el, arról eddig még nem sok szó esett. Mit lehet erről tudni? Ki dönti el például azt, hogy az a természetbeni juttatás mi lehet?

Soltész Miklós: Először is azt szeretném jelezni, hogy nyilván ez az 1,2 milliós változás nem, remélem, hogy nem ennyi gyereket, illetve családot érint.

Műsorvezető: Érinthet akár.

Soltész Miklós: Hát azért az érdekes lenne, ha ennyi iskolakerülő lenne.

Műsorvezető: Ennyien kapnak családi pótlékot.

Soltész Miklós: Igen, de hát akik azért 50 óránál többet úgy hiányoznak, hogy nincs igazolásuk, azok töredéket jelentenek a társadalomban. De mégis egy fontos üzenet volt, hogy fogtuk és kettéválasztottuk a családi pótlékot. Az egyik nevelési támogatás, a másik pedig hát az iskolába járás az jár akkor, és teljesen jogosan, hogyha a gyermek valóban iskolába jár, a nevelő, illetve a szülő az pedig teljesíti alkotmányos kötelezettségét. Ezt azért szerettem volna elmondani, mert nagyon sokan azért támadják a rendeletet, hogy jaj, mi lesz ezekkel a családokkal, jaj, mi lesz ezekkel a gyerekekkel.

Műsorvezető: Azért abban nincs vita, én azt gondolom, hogy valamilyen módon ösztönözni kell valóban a szülőket arra, hogy figyeljenek oda a gyerekeikre, hogy kötelező legyen és járjanak el iskolába azok a gyerekek, akik esetleg elkallódnának. Hát ebben valóban nincsen vita. Itt igazából az eszköznek, ennek az eszköznek a kidolgozottságával érzek én egy kis hiányosságot. Mégpedig azt valóban, hogy ezt hogyan fogják megoldani? A településeken hogyan fogják megoldani, a nagyvárosokban ki fogja ezt koordinálni?

Soltész Miklós: A törvény úgy rendelkezett, kezdetben úgy … a törvényt, hogy 50 óra után nemcsak védelembe kell venni a …nek a gyermeket, amit itt szeretnék hangsúlyozni, ez azt jelenti, hogy a családban marad, és a családban kapja meg a segítséget egy más életformának a kialakításához. De nemcsak védelembe kell vennie, hanem természetben kapná meg a gyermek a támogatást….

Műsorvezető: Igen, ezt tudtuk idáig is, és azt is, hogy …

Soltész Miklós: Már bocsánat, mert itt azért van egy változás, és pont Észak-magyarországi és Kelet-magyarországi képviselőtársaink adtak be olyan módosító indítványt, hogy ne természetben kapják meg, direktben a családok. Ez azt jelentené, hogy mondjuk attól a gyermektől, akitől megvonták a családi pótlékot, megkapják egy az egyben élelmiszerben és sajnos az a tapasztalat a szociális segélyezés során, hogy ez a másodlagos piacon megjelentik. Most ez senkinek nem jó. Mert nem jó annak a gyermeknek, nem fogja őt ösztönözni. Nem jó a családnak, mert nyilván, ha a másodlagos piacon eladja azt a terméket, amit megkap, akkor még kevesebb pénzhez jut tulajdonképpen. És hát azért nem ez a cél. Éppen ezért úgy változtattuk meg a törvényt, és úgy is fogadtuk el, hogy most a mi tárcánknak kell kidolgozni egy olyan javaslatot, néhány hónapon vagy héten belül, ami rendezi ezt a kérdést. Azt a javaslatot fogja letenni, hogy hogy fogják megkapni a …

Műsorvezető: Akkor ez egy kicsit előkészítetlen dolog volt? Benyújtották és akkor most rendezik újra?

Soltész Miklós: Nem, ez tévedés. Nem előkészítetlen dolog volt, hanem a törvény úgy rendelkezett, hogy a kormány rendeletben fogja megmondani, hogy milyen módon kapja meg 50 óra igazolatlan hiányzás után a gyermek után valamilyen módon a család ezt a támogatást. Mindenképp az önkormányzatokat fogjuk ebbe bevonni. Egyébként ebben a munkában, előkészítő munkában, aminek az első fordulója meg is történt, be is vontunk vidéki kistelepülési önkormányzatainak vezetőit, jegyzőit, gyermekjóléti szakembereket. Illetve hát mi…

Műsorvezető: Az, hogy mire költhető ez a természetbeni juttatás, azt ki fogja meghatározni, az adott településen a jegyző?

Soltész Miklós: Hát most mondom, ebben a rendeletben lesz meg, hogy ezek után milyen keretek között, a jegyző, illetve hát nyilván a jegyző…

Műsorvezető: Ezután fog kiderülni. Kérdezem, hátha már tartanak ebben a fázisban. Rezsire költhető-e például ez az adott támogatás? Hiszen nagyon sokan a családi pótlékból fizetik például a rezsijüket.

Soltész Miklós: Igen. Tehát egy ilyen dolog az sokkal logikusabb lenne, mint hogyha olyan dolgot kapnának, amit elkölthetnek. Tehát mi amit elsődlegesen szeretnénk, az mindenképpen a gyermek kapja, a gyermek iskoláztatását segíteni. Természetesen ehhez hozzátartozik az iskoláztatáshoz az, hogy este fel tudja gyújtani a villanyt, és akkor tanulni is tud még este, hogyha szükséges, vagy télen, amikor korán sötétedik. De semmiképp sem szeretnénk olyan támogatást adni, ami mondjuk a kocsmában, vagy máshol kerülne elköltésre.

Műsorvezető: Mielőtt ezt életbe léptették volna, milyen civil szervezetekkel, vagy milyen szociális szervezetekkel egyeztettek? Például éppen ezért, hogy honnan lesz pénze majd az önkormányzatoknak akár erre embereket foglalkoztatni, hogy ezt koordinálják?

Soltész Miklós: Hát az önkormányzatoknak most is megvan ez a lehetőség, illetve a szociális tárcának.

Műsorvezető: A lehetőség az…

Soltész Miklós: Már bocsánat…

Műsorvezető: Feladatként is megvan, csak hogy ennek…

Soltész Miklós: A gyermekjóléti szolgálat most is megvan, a családvédelem most is megvan az önkormányzatoknál. Tehát …

Műsorvezető: Azért ez csak egy plusz feladat és …

Soltész Miklós: Hát ne haragudjon, de pontosan ezek a feladatok azok, amik a társadalomnak az egész alapját képezik. Tehát azok a családok, akik valamilyen módon nem tudják a maguk életvitelét olyan keretek között folytatni, mint amit a társadalom jogosan elvár. Amit a társadalom azért is elvár, hiszen az egész társadalom adó- és járulékbefizetéseiből támogatjuk ezeket a családokat is. Ezek a gyermekjóléti szolgálat, családvédelem. Pontosan ezért épült ki ez a szervezet, hogy ezeket a családokat segítse. Tehát a plusz feladat annyiban nyilvánul meg, hogy nyilván ezeknek a gyermekeknek a segítését és nagyobb odafigyelését követeli meg. De a másik oldalról pedig a társadalomnak ez összességében mindenképp haszon lesz. Hiszen ha belegondolunk, hogy ezek a gyermekek, akik most nem végzik el az általános iskolát, vagy csak nagyon keveset végeznek el belőle, azok a munkaerő-piacon nem fognak találni munkahelyet. És az a katasztrofális helyzet, amiben családok élnek második, harmadik, negyedik generációban, hogy nincsen munka, az egy olyan életmódot hoz ki belőlük, ami nekik is rossz, méltatlan.

Műsorvezető: Kérdezem…

Soltész Miklós: Ne haragudjon, mielőtt közbevág, hadd mondjam el. Tegnap volt itt az a közgazdász professzor úr, a szegények bankjának a kitalálója, aki Bangladesben, a világ egyik legszegényebb országában talált ki egy olyan módszert, ami azt hiszem, egyedülálló, és mindenképp követendő. Ő mondta az előadásában, hogy a legmegalázóbb az, amikor szegényeket csak segélyre rendezkedtet az állam. Úgy rendezkedik be, hogy a segélyben ott maradjanak ezek az emberek, ott maradjanak, és ilyen életformát találjanak egész életükben.

Műsorvezető: Hol van ez a…?

Soltész Miklós: Ez egy ösztönző dolog, egy ösztönző dolog, és csak része annak a sok ösztönző lépésnek, amit meg fogunk tenni a jövőben.

Műsorvezető: Ez, amiről most Ön beszél, nagyon helyes dolog egyébként, ez kísérleti stádiumban van. Gondolkodnak rajta esetleg, hogy ez is ilyen kormányprogram szinten foglalkoztatja önöket?

Soltész Miklós: Mindenképp fogékony nemcsak a gondolkodásunkban, de a tetteinkben is. Az egy más kérdés, hogy nyilván Bangladest és Magyarországot nem lehet összehasonlítani, bár sajnos vannak olyan állapotok, amiket össze lehet.

Műsorvezető: Időnk közben nem sok van, de nekem még mindig nem kaptam arra megnyugtató választ, még mindig nem látom át tisztán, hogy kinek a feladata lesz majd ezt koordinálni. Lehet attól tartani, hogy esetleg itt viták lesznek majd abban, hogy mire, hogyan költik majd el azt a természetbeni juttatást? Nagyon nagy különbségek vannak ugye nagyvárosban, mondjuk plázázik a 16 éves gyerek, a szülő nem tud róla, azért nem jár be az iskolába. És pici falu, hátrányos helyzetű kistérségek, ahol pedig egészen más okból nem megy be mondjuk a gyerek az iskolába. Lehet, hogy azért, mert mondjuk dolgoznia kell nyáron, ilyenkor tavasszal, amikor még iskolaidőszak van.

Soltész Miklós: Ne haragudjon, azért itt hadd kérdezzek…

Műsorvezető: De itt középiskolás gyerekekről is beszélünk.

Soltész Miklós: Hadd kérdezzek vissza. Mire gondolt? Tehát hol van olyan, hogy a gyermek azért nem jár vidéken iskolába, mert neki dolgoznia kell?

Műsorvezető: Hát elküldi a szülő 16 éves korban.

Soltész Miklós: De bocsánat, csak a szülő…

Műsorvezető: Tehát egyszerűen hol tudnak különbséget tenni, hogy hol a szülő felelőssége abban…

Soltész Miklós: Ne, ne, ne. Tehát amit Ön mond, akkor itt már a gyermekjóléti szolgálatnak, a családvédelemnek végképp be kell lépnie. Hát ott olyan élethelyzetek alakulnak ezek szerint ki a gyereknél, hogy a szülő nem megy el dolgozni, a gyermeket elküldi. Iskolába kellene járnia, és e helyett pedig gondolom alkalmi munkára, vagy nem tudom, mire küldi el, amire Ön gondol.

Műsorvezető: Arra gondoltam, igen.

Soltész Miklós: De ebben az esetben hát teljesen jogos. Most is fellép. A jegyzőnek fel kell lépni, a gyermekjóléti szolgálatnak, a családvédelemnek fel kell lépni és bele kell avatkozni az életükbe ilyenkor. Pontosan azért, mert ez a támogatás, az a pénz, a családi pótlék az a gyermekért van. Az nem arra van, hogy mindenféle másra költsék el a családok. Az a gyermek neveléséért kapják a családok. Ezért fizeti a társadalom ezt a plusz összeget.

Műsorvezető: Akkor meglátjuk, hogy szeptembertől, amikor már működni fog majd ez a rendszer, akkor valóban a nagy várostól a kis faluig is meglesz-e majd erre kapacitás. Legyen úgy!

Soltész Miklós: Nem kell ettől…

Műsorvezető: Köszönöm szépen.

Soltész Miklós: Befejezésül: nem kell ettől félni, nem kell ettől rettegni. Ez egy olyan ösztönző eszköz, amit egyébként a társadalom jogosan várt el.

Műsorvezető: Reméljük, hogy be is válik majd. Köszönöm szépen, hogy itt volt.