Február 10-én Nyíregyházán a Start Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre egy olyan tanácskozás, amelynek témája a rehabilitációs foglalkoztatás volt, és annak az összes jelenlegi poroblémája. A sajtótájékoztató után Soltész Miklós, az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottság alelnöke, a Fidesz-KDNP Népjóléti kabinetjének vezetője nyilatkozott lapunknak.

- Melyek azok a lépések, amelyeket mindenképpen meg kell lépni a rendszer túlélése érdekében?

- Az első dolga az kellene, hogy legyen a jelenlegi kormánynak, hogy a kifizetéseket pontosan végrehajtja. Nehogy véletlenül előforduljon, hogy ők nem fizetik ki ami jogosan jár, majd ennek következtében az érintett cégek nem tudják kifizetni időben a béreket és befizetni a járulékokat, és ezért még büntetést is kapnak, illetve a támogatást teljes mértékben meg is vonhatják tőlük.

- Ennek mi lehet a következménye?

- Ha ez így történik, főleg a kisebb cégek tönkre is mehetnek, és megszűnhet ez a fajta foglalkoztatás. Innen indul ki a mi lehetséges feladatunk, abban az esetben, ha április 11-én felhatalmazást kapunk a választópolgároktól.

- Mi a koncepciójuk?

- Egyrészt mindig is sokkal jobb megváltozott munkaképességűeket és fogyatékos embereket foglalkoztatni, mint bármilyen más segélyezési rendszerben támogatni őket. Emberiességi és anyagi szempontból is jobb. A másik tapasztalatunk az, hogy az az intézet, amely a felülvizsgálatokat végzi, sokszor embertelenül és következetlenül vizsgálódik, amely veszélyt jelent a cégekre és a dolgozókra is. Ezért ezeknek a felülvizsgálatoknak a jogszerűségét és a kiszámíthatóságát mindenképpen rendeznünk kell. harmadik pillérként hosszú távon ezeknek a cégeknek a piacrajutását segítse a jogszabályi háttér. Ezekre mindenképpen szükség van, hiszen ezek a legnagyobb nemzeti ügyek, a szociális szféra és a foglalkoztatás itt teljesen össze is fonódik.

(nyiron.hu)