Az alkotás teszi az embert emberré, épp ezért fontos a fogyatékossággal élők számára is a munka - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten, a "Segítő Vásárlás" című szakmai konferencián Budapesten.

Az államtitkár a fogyatékossággal élők világnapján rendezett eseményen kiemelte: a fogyatékossággal élők nem eltartottként, nem lesajnált emberként szeretnének élni, hanem dolgozni szeretnének. Mint fogalmazott, rokkantsági nyugdíjon, segélyből élni sokszor megalázó és anyagi szempontból is katasztrofális.

"A magyar vásárlók érzik, ha magyar terméket vásárolnak" - mondta a politikus.

Rámutatott: a fogyatékkal élők önbecsülésére is pozitívan hat az, ha dolgozhatnak, és emellett a vállalkozásokban integráló szerepet is betöltenek. Azok a fogyatékossággal élők, megváltozott munkaképességűek, akik vállalkozásoknál elhelyezkednek, általában céghű munkatársak, többletfizetésért nem mennek csak úgy tovább - jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a magyar társadalomban eddig is benne volt a magyar termék és a magyar munkahely tisztelete, a magyar vásárlók érzik, ha magyar terméket vásárolnak, akkor magyar munkahelyet őriznek meg. Soltész Miklós elmondta: a "Segítő Vásárlás" logót olyan cégek kaphatják meg, amelyek megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékossággal élő embereket foglalkoztatnak.

Nagy Anna kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarországon több mint 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, 90 százalékuk munkanélküli. Mikor a kormány arról beszél, hogy egymillió új munkahelyet akar teremteni a következő tíz évben, akkor nem csak a jól látó, a jól halló és a könnyen mozgó munkavállalókról beszél.

A minisztérium a jövőben uniós forrásokat is be kíván vonni a támogatásba

Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos elmondta: a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság 2010-es januári adatai szerint 979 ezer ember részesül rokkantsági nyugdíjban, illetve valamilyen szociális ellátásban. Ennek a támogatásnak az összege éves szinten meghaladja a 350 milliárd forintot - tette hozzá. A 979 ezer emberből több mint négyszázezren aktív korúak, akik közül mindössze negyvenezren dolgoznak - hangsúlyozta.

A miniszteri biztos megemlítette, hogy az Európai Unió 2010 és 2020 közötti fogyatékosságügyi stratégiájának alapelvei között a foglalkoztatás is szerepel, és a dokumentum rögzíti, hogy az unióban alig ötven százalékos a fogyatékossággal élők foglalkoztatása. A kormány célja, hogy a foglalkoztatottságot emelje - jelentette ki.

Bernáth Ildikó közölte: a fogyatékossággal élőket vagy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek költségvetésben biztosított állami támogatása évről évre csökken, de a minisztérium a jövőben uniós forrásokat is be kíván vonni a támogatásba. A miniszteri biztos is azt mondta: a megváltozott munkaképességűek megállják a helyüket a nyílt munkaerőpiacon is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium idén először, hagyományteremtő céllal rendezi meg pénteken és szombaton a "Segítő Vásárlást", a fogyatékossággal élők által készített termékek kiállítását és vásárát. A rendezvény pénteken egy szakmai nappal kezdődött, ahol vállalkozók, szakmai szervezetek, a kormányzat és a gazdaság szereplői találkoznak egymással, hogy segítsék a megváltozott munkaképességű dolgozók minőségi termékeinek megismertetését és piacra jutását. A szombati nyílt napon a termékeket meg is lehet vásárolni.

(MTI-fidesz.hu)