Több mint ötezer négyzetméternyi tatamival bővülnek a magyar cselgáncsozók felkészülési lehetőségei a sportágfejlesztési program keretében megvalósuló iskolai programnak köszönhetően - jelentette be Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Simicskó István megemlítette, hogy a cselgáncsozóké az egyik legjobb program a 16 kiemelt sportág közül, majd hozzáfűzte, hogy a dzsúdósok már eddig is eredményesek voltak, hiszen a 2013-as világversenyeken összesen 19 érmet - közte hét aranyat - nyertek, így feltétlenül megérdemlik a kiemelt állami támogatást.

Tóth László, az MJSZ elnöke elmondta: egy hosszú közbeszerzési eljárás után most kerültek kiadható állapotba a cselgáncs fontos kellékei, a tatamik és a dzsudogik, majd azokat az államtitkár társaságában képletesen ki is osztotta az iskolák és az egyesületek képviselői között. Az összesen pontosan 5050 négyzetméternyi szőnyegfelületből többek között jut a felnőtt-, a fogyatékos-, az iskolai, illetve az utánpótlásprogramra, a tatai edzőtábor például 832 négyzetméter új tatamifelülettel bővül. Ezen felül a sajtóesemény után kétezer új dzsudogit is kiosztottak a versenyzők között.

Az elnök fontos eseménynek nevezte, hogy a sportág bekerült a Nemzeti Alaptantervbe is, így ezzel eljutottak az általános iskolákba, amitől hosszabb távon az utánpótlásbázis megduplázását, az ifjúság egészségi állapotának javulását, valamint az eredményesség növekedését várják. Hozzátette: évente két-háromezer fővel nő a szövetség regisztrált tagjainak száma, a távlati céljuk pedig az, hogy 2021-re 197 járásban működjön cselgáncsközpont.

(MTI)