Az Új Széchenyi Terv tartalékkeretének terhére három szociális intézmény fejlesztésére és felújítására kerülhet sor a jövőben, összesen 240 millió Ft értékben – jelentette be Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön, Békéscsabán.

A Békés Megyei Szociális Gyermekvédelmi Rehabilitációs és Módszertani Központban tett látogatásán az államtitkár emlékeztetett: az újabb fejlesztések is mutatják, hogy a Kormány kiemelt figyelmet fordít a szociális ágazatra, 2014-től megkezdte a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók béremelésének rendezését. Az ágazati bérpótlék 6-17 ezer forint között változik, mértéke pedig függ a munkában eltöltött évektől és a képesítéstől. A bérpótlék a márciusi fizetéssel érkezett, de január 1-ig visszamenőleges.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével történt folyamatos egyeztetés eredményeképpen nemrég döntés született arról, hogy a szociális életpálya munkacsoport mellett öt területen további szakmai munkacsoportok alakulnak. Ezek egyebek mellett a bér és béren kívüli juttatások, a továbbképzés, az egészség- és munkavédelem, a szakmatámogató jogszabályi környezet felülvizsgálatát és az érdekegyeztetés hivatalos továbbvitelét jelentik.

A mostani döntés értelmében Gádoros Nagyközség Idősek Otthona 75 millió forintos, a Magyar Pünkösdi Egyház kevermesi Pszichiátriai Betegek Otthona 83 millió forintos, a csabacsűdi Rózsakerti Idősek Otthona pedig mintegy 82 millió forintos támogatásban részesülhet – fejtette ki az államtitkár.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)