Első egyetemünk talpkövei arra intenek minket, hogy az építkezést szellemi és lelki értelemben is folytatnunk kell, a magyarságot emelt fejű, ezeréves történelmére és kultúrájára büszke, a jövő iránt józan reményeket tápláló közösséggé kell formálnunk – mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Középkori Egyetem épületének átadási ünnepségén, kedden, Pécsett

A rendezvényen Doncsev András emlékeztetett: a magyarok történelme során két korszak váltotta egymást. Volt, amikor az országot szilárd meggyőződéssel, határozott elképzelésekkel rendelkezők irányították. Ezek voltak az építkezés korszakai. Mert építeni annyi, mint: növelni, hozzáadni, fejleszteni, gyarapítani, létrehozni, életre hívni. Egyetemet, koncerttermet, főteret, iskolát, uszodát.

Ezzel szemben volt, amikor az ország élén állók csak sodródtak az eseményekkel, hosszú távú célok és elvek nélküli, rögtönzött döntéseket hoztak. Ilyenkor a véletlenek szerencsés, vagy szerencsétlen játéka alakította Magyarország sorsát. Ezek voltak a felhalmozott javak felélésének korszakai. Ilyen időszakokban az emberek nem hisznek sem a hagyományban, sem az észben, sem a közösségben, sem magukban – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Emmi

Rombolni lehet vaktában, ösztönösen, a céltalan haladás nevében is, de építeni csak tudatosan, fegyelmezetten, tervszerűen, értékek és helyes arányok szerint lehet; éppen úgy, ahogy az elmúlt években is tettük. Ezt a munkát a jövőben is folytatni szeretnénk – mondta az államtitkár.

Az eseményen Doncsev András mellett beszédet mondott Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere is.

Az 1367-ben alapított és Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664-ben lerombolt középkori egyetem 1978-ban megkezdett feltárása során kerültek elő Pécsett a székesegyház mögött az első magyar egyetem várfalhoz tapadó román kori maradványai. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő támogatásával megvalósult rekonstrukció során az egykori tantermek fölé védőépületet emeltek, amely az ország első egyetemét bemutató kiállításnak is helyet ad.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)