Az autistákkal foglalkozó szakemberek hivatása, életműve olyan, mint egy épület: tartós, szilárd, rendíthetetlen alapokon nyugvó, vastag, megingathatatlan falak mellett elsősorban ablakokból áll. Ablakokból és ajtókból, amelyeket szélesre tárnak, hogy esélyt, reményt, lehetőséget biztosítsanak az itt lakók számára – mondta Hundertwasser gondolatát idézve Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Egri Autista Alapítvány felújított Szent Anna Napközi Otthona átadási ünnepségén kedden, Egerben.

Az autisták és a velük foglalkozók kormányzati támogatásáról szólva az államtitkár emlékeztetett: Magyarország Kormánya a fogyatékosokra és a megváltozott munkaképességűekre nem teherként, hanem éppen ellenkezőleg: a társadalom rejtett erőforrásaként tekint. Ennek megfelelően 2012-től több mint 44 milliárd forintot biztosított az Új Széchényi Terv keretében a fogyatékos és halmozottan hátrányos helyzetű emberek társadalmi befogadásának segítésére, ezzel erősítve többek között az autisták foglalkoztatását.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Az elmúlt két évben biztosított pluszforrások után a 2014-es költségvetésben megduplázódott a civil fenntartású autista otthonok és az értelmi sérült, halmozottan fogyatékosok otthonainak támogatása, ami így összesen 190 millió forintot tesz ki. Szintén fontos, hogy a Kormány az Autisták Országos Szövetségével közösen 800 millió forintos projekttel próbálja javítani az autisták és hozzátartozóik életminőségét, valamint 1,2 milliárd forintos pályázatot írtunk ki a megváltozott munkaképességű emberek, köztük is kiemelten az autisták foglalkoztatásának elősegítésére. A kialakított rendszer sikerét jelzi, hogy évről évre növekszik a kiegészítő támogatásra pályázó szakmai szervezetek száma.

Az 1997-ben létrejött, megalakulása óta önfenntartó és folyamatosan fejlődő Egri Autista Alapítvány Szent Anna Napközi Otthona keretében foglalkozik a térség autista és halmozottan fogyatékos gyermekeinek gondozásával. A közelmúltban az Új Széchenyi Terv keretében elnyert, mintegy 95 millió forintos forrásból megvalósuló fejlesztés eredményeként megfelelő minőségű és kapacitású infrastruktúra jött létre a gondozottak ellátására.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)