A hazájukért tenni akaró és cselekedni képes emberek, az építők folyamatosan komoly terveket kovácsolnak, és nem pusztán arra várakoznak, hogy majd valaki más megoldja helyettük a problémáikat. Vallják, hogy először helyben, a fejekben és a szívekben kell megépülnie mindennek; egyetemnek, koncertteremnek, főtérnek, iskolának, uszodának vagy éppen kórháznak, mielőtt a kormány partnerségével majd megindul a második, kőből, betonból, üvegből történő építkezés. Jól tudják ezt ennek a nagy múltú, 100 éves kórháznak a jelenlegi vezetői is, akik ennek szellemében álmodták meg a most induló fejlesztést is – mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet új épületének alapkőletételén kedden, Szolnokon.

Az egészségügy javuló eredményeit hangsúlyozva az államtitkár emlékeztetett: az elmúlt években megtett lépésekkel a Kormány nemcsak újjáélesztette az összeomlás szélére juttatott egészségügyet, hanem megteremtette egy új nemzeti egészségügyi szolgálat alapjait is. Felidézte, hogy 2010 után többlépcsős emeléssel mintegy 100 ezer orvosnak és ápolónak növekedett a bére, a rezidensek számára meghirdetett ösztöndíjprogramoknak köszönhetően pedig eddig közel 1800-an részesültek támogatásban. Az alapellátás finanszírozása az elmúlt években többször is emelkedett, idén márciusban pedig újabb 10 milliárd forint többletpénzhez jut az ágazat, amelynek támogatása így négy év alatt 26%-kal nő. Mindemellett összesen 300 milliárd forintot meghaladó fejlesztés és közel 400 uniós fejlesztési program zajlik vagy már fejeződött is be az ország különböző pontján.

Doncsev András beszédében kiemelte, hogy míg 2008 és 2010 között egyetlen új mentőautó beszerzésére sem került sor, 2010 óta 120 darab új jármű állt munkába, és további 178 mentőautó beszerzése van folyamatban. A megoldásra váró számos probléma ellenére mindaz, ami az elmúlt négy évben az egészségügyben történt, azt mutatja, hogy Magyarországon az egészségügy is végre jó úton jár – tette hozzá.

Az egészségügyi szakemberekhez szólva az államtitkár köszönetet mondott azért, hogy a nehéz körülmények, a sokasodó feladatok láttán sem hagytak fel hivatásukkal, és kitartottak hazájuk mellett is, azzal, hogy szolgálatukat Magyarországon folytatták és folytatják.

A szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 7 és fél milliárd forintból megvalósuló új fejlesztésének célja egy új, korszerű, több mint 13 ezer négyzetméteres épületegyüttes létrehozása, mely lehetővé teszi a magas szakmai színvonalú, minőségi és biztonságos betegellátást, egyben az intézmény közép és hosszú távú gazdasági fenntarthatóságát.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)