Az ismeretek átadását lehet modern technikával, csúcsszámítógépekkel helyettesíteni, de az pedagógusok szíve, embersége, a jóról és a rosszról alkotott véleménye szükséges ahhoz, hogy az oktatási intézmények ne csak egy nagyüzem legyen, ahol a modern technikát ideig-óráig kezelni tudó, az anyagi jólét instrumentumait előállító munkásokat képeznek, hanem sokkal több ennél – mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium Öveges József Természettudományos Központjának átadási ünnepségén hétfőn, Dabason.

Doncsev András elmondta: a kiművelt emberfő az, akinek biztos talaj van a lába alatt, aki nem egyszerűen korszerű ismeretekkel rendelkezik, hanem képes ezt a tudást hozzámérni egy, a kordivattól független értékrendhez, zsinórmértékhez. Arra a képességre van szükségünk, hogy újra és újra tudjunk választani igaz és hamis között. Hiszen vajon hol van s hol lesz holnap az ember, aki biztos kézzel halássza ki az információ-tengerből a hasznos, jó tudást és hajítja szemétre a sok ócska lim-lomot?

Kép letöltéseFotó: Emmi

Az Európai Unió támogatásával, dabasi vállalkozók kivitelezésében elkészült Dabasi Öveges József Természettudományos Központ az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott, mintegy 285 millió forint összértékű pályázat megvalósulásának első ütemét jelenti, aminek keretében két, egyenként 18-18 tanulót befogadni képes ikerlabor, tágas fogadótér, egy nagy természettudományos előadóterem, tanári szoba, előkészítő helység, vegyszerraktár került kialakításra, ahol a tanulókat a legmodernebb eszközök várják. Az iskolavezetés szándéka szerint az új intézmény valódi természettudományos központként fogadja majd Dabas és a járás érdeklődő közönségét is.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)