Mai világunkban minden feltétel adott ahhoz, hogy ne a szám számítson, hanem a képesség. A XXI. században egy összetartó kis nemzet is lehet nagy. A nagy nemzet nagyobb egyén, de a kis nemzet lehet nagyobb egyéniség. Egyéniségének kifejtésén, értékeinek bemutatásán múlik, hogy mennyire tud sikeressé lenni – mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Ösztöndíj Bizottság új tagjainak megbízólevél-átadási ünnepségén csütörtökön, Budapesten.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyBeszédében Doncsev András emlékeztetett: egy nép ma már nem annyit ér, amennyi lelket számlál, hanem amennyit tesz az egész emberiség javára. Éppen ehhez van szükség a kiművelt emberfőkre; a Magyar Ösztöndíj Bizottság tagjaira és azokra is, akik az ő megalapozott döntésüknek következtében szerezhetnek tudást és tapasztalatot más kultúrákban, más országokban.

A megbízóleveleket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevében Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára adta át a Bizottság új tagjainak, így Dr. Ferkelt Balázsnak, Füzes Oszkárnak, Dr. Heuer Orsolyának, Kiss Dávidnak, Dr. Kovács Barnabásnak, Dr. Székely Mózesnek, Závodszky Péternek, Kóczy T. Lászlónak és Dr. Péceli Gábornak. A Bizottság az új tagok kinevezése után megtartotta alakuló ülését, ahol már érdemi döntések is születtek.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyAz 1991-ben létrehozott, független szaktekintélyből álló Magyar Ösztöndíj Bizottság tíz tagját az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külügyminisztérium, a Felsőoktatási és Tervezési Testület, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája delegálja. A Bizottság felelős többek között a magyar állami ösztöndíjak, az államközi ösztöndíjak, a Stipendium Hungaricum új kormányzati ösztöndíj program, a DAAD németországi és a SCIEX svájci ösztöndíjak lebonyolításáért.

A MÖB valamennyi tudományágban kínál pályázati lehetőségeket hallgatóknak, diplomásoknak, oktatóknak, kutatóknak, szakembereknek, művészeknek és PhD hallgatóknak egyaránt.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)