Magyarnak lenni mindig, minden korban egyet jelentett és jelent egy különös sors vállalásával: folytonos küzdelmet a történelem viharaival, szívós élni akarást, a bennünket kívülről támadó, belülről sorvasztó erőkkel szemben és állandó bizonyítást önmagunk és a nagyvilág előtt. Ez az intézmény pedig ékes példája annak, hogy a magyarok az elmúlt évszázadokban győztesen vívták meg ezeket a lelki csatákat – mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium alapításának 325. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén kedden, Egerben.

Beszédében az államtitkár kiemelte: az iskola sorsa születése pillanatában szorosan egybefonódott a nemzet vészterhes történetével: háborúk és tűzvészek, harc a németesítő és a rendeket megszüntető törekvések ellen II. József idején, majd küzdelem a szovjet-orosz rendszer uniformizáló és nemzetellenes szándékaival szemben. Mintha a történelem ura arra lett volna kíváncsi, hogy a nemzettel együtt hányszor képes talpra állni és új életet kezdeni. Most, ennyi évszázad távlatából talán elmondhatjuk: akárhányszor.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Doncsev András emlékeztetett: a személyiség teljes kibontakozását lehetővé tevő szabadság nem egyedül az állam, a kormányzat feladata és felelőssége. A szabadságnak ugyanis nem csupán a diktatúra az ellenfele. A szabadság a demokráciákban is ugyanúgy védelemre szorul: a közöny vagy az apátia éppen úgy fenyegeti, éppen úgy felemésztheti, és akkor könnyen káosz és anarchia lesz belőle. A szabadság tehát a legkevésbé sem egy szó csupán, nem is csak egy dolog, hanem leginkább egy törékeny egyensúly. Olyan állapot, amelynek megőrzéséért állandóan tennünk kell, kinek-kinek a maga helyén, oktatóként, diákként, politikusként és mindenekelőtt felelősen gondolkodó állampolgárként – tette hozzá az államtitkár.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)