A Nemzetközi Filozófiai Olimpiát az idén VILNIUSban sikerült megszervezni, mint a megnyitó beszédben Svetlana Kauzonienė a Litvánia oktatásért felelős miniszterhelyettes asszonya hangsúlyozta: komoly nemzetközi politikai krízisben.

Az eddigi legtöbb, 41 országot (új országok között Costa Rica és Belarusz) felvonultató olimpia feszes, de alapvetően a szokásos programmal, egyetemi előadásokkal, illetve városnézéssel és történelmi nevezetességek meglátogatásával kiegészítve. Legfontosabb a diákok versenye, amelyet első két körben a tanárok alkotta Nemzetközi Bizottság (NB) , majd a 3 FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie) As és 2 NB képviselőből álló Felügyelő Bizottság értékelt.

Az elmúlt évek pozitív gyakorlatához képest idén az UNESCO nem képviseltette magát.

Az esszéket a diákok négy téma egyikére építve dolgozzák ki. Anscombe (háború/gyilkosság), esztétika (hamisított művek élvezeti értéke), ismeretelmélet (tudás-e a megalapozott vélemény) és egy Confucius-idézet igen komoly kihívás elé állította a diákokat, ugyanakkor a korábbiaknál jobb átlag mellett nagyon sok jó dolgozat született.

Végeredmény: 4 arany (Németország, Finnország, Románia és Litvánia) mellett 8 ezüstérem, illetve szintén 8 bronzérem mellett 9 elismerő oklevél boldog tulajdonosa utazott haza Litvániából.

Részletes eredmények, további részletek és fotók elérhetőek az IPO honlapján: http://ipo2014.lt/content/results-ipo-2014

A frissen feltett névsor sajnos névelírást tartalmaz (Természetesen már kértem a kiigazítást – bízunk benne, hogy a túlterhelt szervezőknek rövidesen lesz idejük a gyors korrekcióra).

Merker Iván György a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 10-es diákja, még kétszer is részt vehet a hazai és nemzetközi megmérettetésen.

Kedves Iván, további sok sikert kívánunk!

Gratulálunk Takács Mártának is, a sikeres diák felkészítő munkájához.

A csapat másik tagja Perczel Jakab (Budapest, Városmajori Gimnázium) az IPO összes többi tagjához hasonlóan elismerést érdemel, új ismerősökkel és közös tapasztalatokkal gazdagon emlékezhet az eseményre. Köszönettel tartozunk a Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatásával lehetővé tette a csapat kiutazását.

(Oktatási Hivatal)