2014. május 16-án a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében immár második alkalommal adták át az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által alapított Az Év Talentuma Díjakat. Az öttagú bírálóbizottság három kategóriában – tudomány, művészet és sport – értékelte a diákokat, akik közül idén egy táncos, egy tornász és egy fiatal informatikus nyerte el a rangos elismerést. A díjak külön érdekessége, hogy azokat a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjai készítették.

A díjátadó ünnepséget egy mini-konferencia előzte meg, melyen a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, a Szín és Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Weiner Leó Zenei Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakközépiskola és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai prezentálták a Nemzeti Tehetség Program eszközeit, módszereit és elért sikereit. A konferenciával párhuzamosan a Nemzeti Színház otthont adott a Nemzeti Tehetség Program eredményeit bemutató kiállításnak is.

A díjátadó ünnepség fellépői között tehetséges fiatalak mutatták be sokszínűségüket. A rendezvényen került sor a Nemzeti Tehetség Program Az Év Talentuma Díjának átadására is. A bírálóbizottság – melynek tagjai Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke, Dr. Kaposi József főigazgató (OFI), Gubik Petra színművész, a Sugarloaf együttes énekese, Benedek Tibor a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya és Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere voltak –, három kategóriában értékelte a Nemzeti Tehetség Programban részt vevő jelölteket.

Végül a művészet kategóriában Fodor Mátyás, szólótáncos, a tudomány kategóriában Zsombori Balázs, a PictoVerb nevű verbális kommunikációt segítő applikáció feltalálója, míg sport kategóriában Makra Noémi, békéscsabai tornász vehette át a díjat Dr. Kaposi Józseftől. Az egyedi bronzszobrokat Farkas Flóra és Jenei Szilveszter, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjai készítették.

(EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság)