Állandó kiállításnak nem ad helyet, azonban az ország legnagyobb, időszaki kiállító tereként idén nyáron egy Csontváry-tárlatnak, jövőre pedig az I. világháborúról megemlékező centenáriumi kiállításának helyszíne lesz a Várkert Bazár - mondta L. Simon László kormánybiztos az épület csütörtöki sajtóbejárása előtt tartott tájékoztatón.

Az I. világháború kitörése századik évfordulójának emléket állító tárlat két éven át lesz látható a Várkert Bazárban - fejtette ki L. Simon László, aki a Csontváry-kiállításról szólva azt mondta, rég várt tárlat valósul meg a nyáron.
Elmondta, hogy az épület addig sem árválkodik, hiszen csütörtök délután Halász János kultúráért felelős államtitkár három kiállítást nyitott meg: A modern reneszánsz derült idomai című tárlat a kétszáz éve született Ybl Miklós építész legjelentősebb műveiből mutat be válogatást, az Ostromok és hétköznapok című kiállítás a Várkert Bazár területének történetét meséli el a régészeti kutatások tükrében, az Egy építkezés képei című fotókiállítás pedig a műemléképület rekonstrukciójának történetét mutatja be.

L. Simon László felidézte, hogy nehéz feladat volt a munkálatok kezdetekor megfelelő funkciót találni az épületnek, hiszen Ybl "díszes szalagnak építette a vár Duna felöli részére a bazárt és egy ilyen díszépületnek" nem mindig lehet megtalálni az ideális funkcióját.

"Ezért nagyszerű, hogy tovább folytatjuk a munkát és újabb terekkel bővítjük az épületet, amely ki tudja egészíteni ezt a több ezer négyzetméteres területet és így nagyszabású kiállítások rendezésére válik alkalmassá."

A kormánybiztos elmondta, hogy az Ybl által tervezett műemléképület rekonstrukciója teljes egészében befejeződött, ezután jön a kert építése, a multifunkcionális rendezvényterem és a mélygarázs befejezése, a Lánchíd utca rendbetétele. Mindez augusztus 28-ra készül el.

"Az Ybl tervezte részek megújítása teljesen befejeződött, ami munka hátra van még, azt mind mi építettük hozzá, hiszen ezzel a kibővítéssel lehet valódi funkciót találni az épületnek" - emelte ki.

(MTI)