Nemzetközi kiállítás nyílt a Szabadtári Néprajzi Múzeum Magtárában A bárányok nem hallgatnak. A juhtartás és pásztorkodás európai öröksége címmel. A tárlatot Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Az évezredes múltra visszatekintő európai juhtenyésztés nem csupán jelentős gazdasági ágazatnak bizonyult az elmúlt évszázadokban, de rendkívül gazdag tárgyi és szellemi kulturális örökséget hordoz napjainkban is. Ennek a gazdag kultúrának a kutatására, feldolgozására és bemutatására vállalkozott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy Európai Uniós projekt vezetésével, amelyben több európai ország kutató- és múzeumi intézményei vesznek részt. A kiállítás ennek a programnak az eredményeit mutatja be.

„Napjainkban - amikor a környezeti problémák korát éljük - kiemelten fontos, hogy múzeumaink olyan tudást közvetítsenek látogatóik számára, mely a kulturális örökség hagyományainak felhasználásával hozzájárulhat egy fenntartható, élhető és élhetőbb világ megteremtéséhez”- mondta Hammerstein Judit.

Az életmód tárgyi világa mellett hangsúlyos szerepet kap a gyapjú- és tejfeldolgozás eszközeinek bemutatása, az európai pásztorépítészet kincseinek, a népművészet, a népzene és a képzőművészet alkotásainak megjelenítése látványos és egyedi kiállítási installációval. A tárlaton bemutatott több mint 300 műtárgy, az európai pásztorkodás múltjának és jelenének átfogó képét festi meg.

A kiállításhoz kölcsönadott műtárgyak és a kölcsönző intézményekkel létrejött együttműködések száma kimagasló, a számottevő magyar anyag mellett több mint száz francia, bolgár, lengyel, görög, észt, spanyol, olasz, szlovák, német és brit műtárgyat, valamint fotót mutatnak be. A tárlat nem csak néprajzi tárgyakban bővelkedik: közel 30, főként kortárs képzőművészeti alkotást állít ki, jelezve, hogy a pásztorélet nemcsak a tudomány, de a képzőművészet kiapadhatatlan forrása is.

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)