Czóbel Béla több mint hetven évet átívelő életművét csaknem 200 festményen keresztül bemutató tárlatot nyitott meg ma a szentendrei MűvészetMalomban Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára Ilan Mor izraeli és Roland Galharague francia nagykövet jelenlétében.

"A tárlat több szempontból is különleges. Egyrészt egy olyan művészegyéniség életútját mutatja be, aki már pályája legelején is elismert alkotó volt nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi művészközösségekben is. Másrészt ennyire sokrétű Czóbel-kiállítást legutóbb – még a művész életében – az 1970-es évek legelején tekinthette meg a nagyközönség, ráadásul több olyan műalkotást is, amelyek száz éve nem szerepeltek sem magyarországi, sem külföldi tárlaton, s amelyek a legfrissebb kutatások során kerültek csak elő" – mondta megnyitó beszédében Hammerstein Judit.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Czóbel életútját felidézve elmondta: a nagybányai indulást követően Münchenben, később Párizsban tanult, ahol a francia Fauves-okkal állított ki a legnevesebb párizsi szalonokban. Bár Nagybányán bemutatott harsány képei megosztották a művésztelepet, vastag körvonalai, erős színei mintává váltak a fiatal festőnemzedék körében.

Hazatérését követően az újítók között működött, előbb a "neósok" egyik vezéregyénisége, majd a Nyolcak kiemelkedő alakja volt. Ez utóbbi művészcsoport szélesítette ki a Szinyei- és Munkácsy-hagyományon alapuló nemzeti művészet határait, és az európai trendeknek megfelelő, mégis sajátosan magyar művészetet hoztak létre.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A Czóbel, egy francia magyar című kiállítás 2014. augusztus 31-ig látható a MűvészetMalom – Modern és Kortárs Művészeti Központban Szentendrén.

(Emmi - Kultúráért Felelős Államtitkárság)