A Kultúrházak éjjel-nappal idei rendezvénysorozatához csatakozott 420 művelődési ház több mint 1200 programján országszerte 160 ezren vettek részt február 28. és március 2. között – közölte Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a rendezvény pályázatainak szerdai budapesti díjátadóján.

Magyarország kiváló, rendkívül sokszínű, a régióban egyedülálló kulturális intézményhálózattal rendelkezik. Ennek fontos részei a kultúrházak, melyek évente 80 millió látogatót vonzanak. A lényeg nem is magukban az épületekben, hanem a bennük zajló tevékenységekben, a házakat tartalommal, élettel megtöltő közösségekben rejlik – mondta el Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára.

Mint kiemelte: a kulturális kormányzat elmúlt négy évének egyik legnagyobb sikere, hogy – a korábban a megyei önkormányzatok fenntartásban lévő - módszertani tanácsadó intézményeket, a Nemzeti Művelődési Intézet keretében országos hálózatává alakították, továbbá az, hogy elindultak azok a szakmai folyamatok, amelyek eredményeként a művelődési házak a közösségek aktív részvételének elősegítését tekintsék fő feladatuknak. Ezt jeleníti meg az is, hogy a tárca közművelődés helyett közösségi művelődésről beszél. Ezt a célt valósította meg minden eddiginél nagyobb sikerrel a Magyar Népművelők Egyesülete, a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett, Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat is, melyhez a 2007-es induláskor még csak 106, idén pedig már 420 művelődési ház csatlakozott - idézte fel.

Hammerstein Judit elmondása szerint az Emmi rendkívül fontosnak tartja a 2014-ben Balog Zoltán miniszter fővédnökségével lezajlott programsorozatot, amelynek kommunikációjához 8 millió forint támogatást nyújtott, így sikerült igen komoly médiafigyelmet felkelteni.

Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke az idei rendezvénysorozat eredményei között említette az ahhoz kapcsolódó pályázatok nagy sikerét. A pályázatok díjazását a tárca további 2 millió forinttal támogatta. Az én kultúrházam pályázatra érkezett írásokat a művelődési és közösségi házak látogatói készítették, bemutatva azt, hogy milyen szerepe lehet ezeknek a közösségi tereknek a helyiek életében, Az én sztorim pályázat írásai pedig a közművelődési munka színfalak mögötti eseményeit mutatják be a közművelődésben egykor és ma dolgozók érdekes történetein keresztül. A Közművelődési szakmai innovációs pályázat célja az volt, hogy ösztönözze a közművelődésben dolgozókat új művelődési formák, alkalmak, módszerek, folyamatok létrehozására és fejlesztésére - közölte Sajó Attila, aki a pályázatok díjait Hammerstein Judittal együtt adta át a minisztérium épületében.

(MTI-EMMI)