„Balatonfürednek az elmúlt években sikerült megőriznie, ugyanakkor tovább is gondolnia egykori értékeit. Ezt bizonyítja az immár több mint két évtizedes hagyománnyal rendelkező Jókai-napok is” – mondta a rendezvényt megnyitó beszédében Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkárra a füredi Jókai Mór Emlékházban 2014. május 2-án. A rendezvény díszvendége idén Gyula és Debrecen városa.

Idén május 2-3. között rendezik meg Balatonfüred egyik emblematikus eseményét, a Jókai- napokat, amely a városhoz több szállal kötődő Jókai Mórnak állít emléket immár több mint húsz éve. A megnyitón beszédet mondott a rendezvény fővédnöke, Halász János, valamint Balatonfüred és Gyula polgármestere is.

A kétnapos programsorozatnak az irodalom és a gasztronómia is része. Az író egykori villájában berendezett emlékházban Jókai Mór és Csokonai Vitéz Mihály kézirataiból, könyveiből és személyes tárgyaiból nyílik kiállítás a debreceni Déri Múzeum jóvoltából.

Az ünnepélyes megnyitót követően bemutatják Jókai-sorozat legújabb kötetét, majd a Békés megyei Bárka folyóirat szerkesztőségét. Az Arácsi Népházban a Debreceni Ajtósi Dürer Grafikus Művészek Egyesületének kiállítása tekinthető meg.

A gálaesten Gyula, Debrecen és Balatonfüred egyéves kulturális partnerségről szóló egyezséget ír alá.

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)