A budapesti és a szabadkai kerékpározás történetét mutatja be a Bicikliváros című kiállítás, amelyet Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitott meg a Néprajzi Múzeumban 2014. április 14-én.

A biciklisek városa – A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán címmel 2011-ben rendeztek a Szabadkai Városi Múzeumban kiállítást, amely azóta vendégszerepelt Belgrádban, Nagybecskereken, Kikindán és Topolyán is.

Ez egészült ki a budapesti kerékpáros kultúrát tárgyak, szövegek és fotók segítségével bemutató anyaggal, így a két tárlat most együtt látható a Néprajzi Múzeumban.

„A kerékpár olyan, mint egy város: kormánya a helyi önkormányzati irányítás. A pedál az, ami hajtja a várost: a kereskedelem és az ipar. De a legfontosabb maga az ember, aki mozgásba hozza a kerekeket, és biztosítja a lendületet. Így ez a kiállítás valójában nem a kerékpárról szól, hanem az emberről a gép mögött. Az emberről, aki Szabadkán és Budapesten él, és azt a közlekedési eszközt használja, amivel leginkább átélhető a szabadság élménye” – mondta megnyitó beszédében Hammerstein Judit.

Kép letöltéseFotó: Dormán László

A biciklizés történetét felidéző kiállításon a klubok, sportesemények mellett megismerhetjük a Partizán Kerékpárgyár, Weiss Manfréd és a Csepel gyár múltját, illetve megjelennek különböző mesterek, boltok, javító- és építőműhelyek is. Megtudhatjuk, hogy a 19. századi velocipéd hogyan vált később munkaeszközzé, sportszerré, divatos kiegészítővé, a városi identitás fontos elemévé. A Bicikliváros szeptember 28-ig látogatható a budapesti Néprajzi Múzeumban.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)