Megújult a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtára, a több mint 116 millió forintból megszépült létesítmény szerdai átadásán Halász János kultúráért felelős államtitkár egyebek mellett azt mondta, hogy ez a könyvtár nemcsak Sárospataknak, hanem az egész országnak fontos.

A politikus az eseményen úgy fogalmazott: a pataki diákokkal az ország valamennyi szegletében lehet találkozni, a sárospataki oktatás, az itteni kultúra "valóságos fellegvár". Halász János szerint Sárospatak úgy tartja életben a múltat, a hagyományokat, hogy azt nem fél megújítani, ennek köszönhető, hogy a városról soha nem lehet múlt időben beszélni. Mint mondta: a pataki református kollégium mint korábban, most is szemléletet, identitást, életen át tartó értékrendet ad.

A Sárospataki Református Kollégium egy egységes, de többcélú intézmény, amely magába foglal gimnáziumot, általános iskolát és diákotthont, teológiai akadémiát, valamint közművelődést szolgáló közgyűjteményt. Ez utóbbin belül működik az iskolamúzeum és a nagykönyvtár. A több mint 480 éves múltra visszatekintő kollégium az egyik legrégebbi református intézmény Magyarországon, kiemelt műemléki védettséggel bír.

A könyvtár a kollégium alapításával egy időben, 1531-ben kezdte meg működését, a Nagykönyvtár pedig Pollack Mihály tervei alapján 1834-ben készült el. A magyar történelem jeles személyiségeinek (protestáns főnemesi családoknak, a Rákócziaknak, Dobóknak, Lorántffyaknak) adományait, értékes kiadványokat is tartalmazó gyűjtemény jelenleg több mint 440 ezer darab könyvből, kéziratból áll. Különösen értékes teológiai, filozófiai, irodalmi, nyelvészeti, társadalomtudományi és történelemi témájú könyvek találhatók itt. Oroszországból pedig 2006-ban kerültek vissza a második világháború után odaszállított könyvek a sárospataki vitrinekbe.

Az évtizedek óta halogatott felújítását az elmúlt évben kezdték el. Megújult egyebek mellett a könyvtár nagytermének intarziás parkettája, restaurálták a fa karzatot és oszlopsorait, a mennyezet festményeit, felújították a könyves szekrényeket.

(MTI)