A lengyel Bodo Kox Lány a szekrényből című alkotása nyerte el legjobb játékfilmnek járó díját a 24. Mediawave fesztiválon, a legjobb kisjátékfilmért járó díjat Nagy Dénes vehette át Lágy eső című munkájáért, a legjobb kísérleti film pedig a svájci Peter Volkart 606-os szoba című munkája lett. A díjkiosztót szombaton tartották a komáromi Monostori Erődben.

Halász János kultúráért felelős államtitkár beszédében méltatta, hogy az eredetileg film- és zenei fesztiválnak indult Médiawave az időközben köré szerveződött népművészeti, népzenei és gasztronómiai programokkal közösségszervező erővé vált. Az államtitkár bejelentette, hogy a filmszakmai támogatási keretből tízmillió forinttal támogatják a 2015-ös fesztivál filmes programjait.

Kép letöltéseFotó: Krizsán Csaba/MTI

Az ünnepségen további kategóriákban is osztottak ki díjakat, valamint átadták a Párhuzamos Kultúráért elismeréseket. A legjobb dokumentumfilm díját Sós Ágnes Szerelempatak című alkotása nyerte el, ebben egy székely falu öreglegénye és a falu néhány asszonya meséli el szerelmi életük titkait. A fesztiválon a filmvetítés után a nézők a szereplőkkel személyesen is találkozhattak.

A táncfilmek kategóriájában Szűcs Réka Isten báránya című alkotása végzett az élen. A magyar dokumentumfilmek közül Nagy Dénes Másik Magyarország című filmje kapott első díjat. A Párhuzamos Kultúráért elismerést Bari Károly néprajzkutató, Geröly Tamás muzsikus, Kátai Zoltán énekmondó, Kovács Norbert néptáncos, Lábass Endre festőművész és Müller Péter Sziámi költő, énekes kapta meg.

(MTI/EMMI)