Kulturális intézmények is egyre gyakrabban szolgálnak az iskolai közösségi szolgálat színhelyéül, ehhez kapcsolódva a Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) ajánlást dolgozott ki, melyet május 26-án mutatnak be.

Az oktatási és kulturális intézmények között eddig is szoros kapcsolatok álltak fenn, az előző EU-s fejlesztési ciklusban 6500 ilyen együttműködést regisztráltak - mondta el csütörtökön Budapesten a kultúráért felelős helyettes államtitkár. Hammerstein Judit kiemelte: az Emmiben a területen két munkacsoport is létrejött, melyekben az OFI, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakemberei is helyet kaptak.

A munkacsoportok célja többek között, hogy a köznevelési és a kulturális intézmények közötti kapcsolat rendszeres és kimunkált legyen, a szakmai kritériumokat minden esetben a köznevelési terület határozza meg, és hogy a foglalkozások szorosan kapcsolódjanak a kerettantervhez - tette hozzá.

Hammerstein Judit elmondása szerint az iskolák számára kidolgoztak egy úgynevezett közgyűjteményi kínálatot is, amely módszertani segítséget nyújt a foglalkozások megszervezéséhez, tanóraként való elismertetéséhez. A helyettes államtitkár a sikeres példák között említette az Operakaland elnevezésű programot, amelynek célja, hogy minél több iskolást vigyen be az Erkel Színház falai közé. A kezdeményezés azóta már túl is lépett ezen, és sikerült összekapcsolni közgyűjteményi látogatásokkal, így májusban már 2500, az Operakalandban részt vevő diák részesülhetett közgyűjteményi programokban is.

Hammerstein Judit hangsúlyozta: amellett, hogy az iskolai közösségi szolgálat jelentősen hozzájárul a civil társadalom megerősítéséhez, új lehetőségeket teremt a kultúra és a köznevelés közötti együttműködésben. Az 50 órás iskolai közösségi szolgálat hét területen végezhető, ezek között igen népszerű a kulturális és a közösségi ágazat.

Mint bejelentette: elkészült Az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlás, melyet a Magyar Nemzeti Múzeumban tartandó, hétfői szakmai konferencián mutatnak be. Az ajánlás a kulturális és művelődési területen dolgozókat segíti az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó szervezési és működtetési feladatok ellátásában. A dokumentum jogszabályokat, módszertani ajánlásokat, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének kidolgozására, mely révén az iskolai közösségi szolgálat szerves módon épülhet be az érintett intézmények, szervezetek mindennapi gyakorlatába - közölte. Hammerstein Judit kiemelte: mindez azért is fontos, mert ha a kulturális intézmények nem tudnak közösségi terekké válni, hosszú távon megkérdőjeleződik működőképességük.

A helyettes államtitkár beszámolója szerint a www.kozossegi.ofi.hu honlapon a tanárok, a diákok és a fogadó intézmények egyaránt megtalálhatják az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos információkat, a weboldalt ráadásul összekapcsolták a Múzeumi á la carte múzeumpedagógiai honlappal is.

Kaposi József, az OFI főigazgatója annak fontosságáról szólt, hogy a közoktatásból kikerülő gyermekek ne csak egyszerűen a tananyagot sajátítsák el, hanem a 21. század kihívásainak is képesek legyenek megfelelni. Az oktatási programnak fontos része az együttműködés másokkal: többek között az egészségügyi, a szociális vagy a kulturális szférával - jegyezte meg. Az OFI ismét kiírta a Segítő diákok pályázatot a közösségi szolgálatban résztvevő diákok, pedagógusok és - új kategóriaként - fogadóintézmények számára. A diákok kisfilmekkel vagy fotókkal, míg a pedagógusok és a fogadóintézmények fényképekkel pályázhatnak.

A pályázat részleteiről az www.ofi.hu honlapon lehet tájékozódni

(MTI)