Az egyetemi tudás-sétány program zárásaként 2014. május 16-án átadták a teljesen megújult Bolyai épületet Szegeden.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karához tartozó Bolyai Intézet eredetileg 1886-ban épült. Az újjászületett, megújult épület május 16-án egy projektzáró rendezvény keretében került átadásra.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A projekt keretében az egyetemi tudás-sétány (TIOP-1.3.1-07/2/2F) továbbfejlesztését végezték: a kémiai és fizikai oktatás és kutatási terek modernizációja után az élettudományi képzési és kutatási területek infrastrukturális, labor - és eszközfejlesztési projektjét hajtották végre több mint 3700 négyzetméteren, mintegy 50 laborban és 650 eszköz beszerzésével, hat egyetemi karon. Emellett megújult egy 7047 m2 területű műemlék épület, a Bolyai Épület, amely a természettudományi képzések emblematikus központja.

Az egyéves felújítást követően pénteken délután Peresztegi Imre, ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, a megújult épület előtt adta vissza az épület kulcsát dr. Szabó Gábor a Szegedi Egyetem rektorának.

Dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy „a Bolyai Intézet újjávarázsolt épületének birtokbavételével ne feledjük el, építkezni nem csupán fizikailag kell, hanem a lélek erejével, szellemi értelemben is.” - így üzenve a mai universitasnak.. „A Bolyai Intézetben csak úgy érdemes és lehet oktatni, kutatni, dolgozni, ha elhisszük munkánk és tanítványaink révén összetartjuk nemzetünket, Európát, s a jövőt. Töltsék be az elődeikhez méltó küldetésüket és nyissanak új lapokat a magyar tudomány csodálatos krónikájában.”

Dr. Szabó Gábor rektor kiemelte, hogy ami egyetem falain belül zajlik, az megérdemli a méltó külsőt. Hozzátette, a felújítások és a jelentős műszerbeszerzések jutatják el az SZTE oda, hogy nemzetközileg is jegyzett kutatóegyetem legyen. Ehhez jelentős infrastrukturális háttérre is szükség van.

(Közigazgatási Államtitkárság)