Az esztergomi királyi vár felújítási munkálatainak újabb eredményeként a Várkápolna felavatására került sor 2013. december 15-én. Az ünnepi alkalom keretében Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott kápolnaavató beszédet.

„A mai ünnep nem egyszerűen egy fontos művészeti alkotás befejezett restaurálása feletti öröm. Nem pusztán egy gyönyörködtető épületegyüttes fontos része válik újra látogathatóvá. Az esztergomi királyi várkápolna ünnepi átadása, csodálatos megújulása sokkal mélyebb üzenetet hordoz számunkra. Különösen ma, advent 3. vasárnapján lehetetlen nem észrevennünk ennek jelképes erejét. A születést, az újjászületést jelképezi.” – hangsúlyozta beszédében Hölvényi György.

Kép letöltéseFotó: Árvai KárolyAz államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szent István Év keretében a Kormány jelentős összeggel támogatatta a Várkápolna restaurálási munkálatait annak érdekében, hogy azok még Szent István halálának 975. évfordulóján befejeződhessenek.

Kép letöltéseFotó: Árvai KárolyA 12. század végén III. Béla király által építetett, s a legkorábbi európai gótikus épületek közé tartozó Várkápolna kibontakozott az állványerdőből, újra nyitva áll a látogatók előtt, akik mostantól szervezett látogatások formájában tekinthetik meg az európai léptékben is különlegesnek számító épület gyönyörű freskókkal teli belső tereit.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)