A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája a „JOGPONT+” jogi tanácsadó hálózat projektzáró konferenciáját tartotta pénteken, amelyen Dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár projektzáró és értékelő előadásában a közel 170 millió forint európai uniós forrásból megvalósult „Közép-magyarországi Jogpont+” című projekt részleteiről beszélt.

A TÁMOP projekt célkitűzése volt, hogy a Közép-magyarországi régió valamennyi állampolgára ingyenes, minőségi és elérhető jogi szolgáltatáshoz jusson, személyre szabott segítséget kapjon. A jogi szolgáltatás a következő jogterületekre terjed ki: munkajog, társadalombiztosítási jog, társasági jog, közigazgatási jog, pénzügyi jog, családjog. A jogsegélyszolgálat lehetőséget biztosít a felmerült kérdések internetes, postai és telefonos megválaszolására is.

A helyettes államtitkár értékelésében elmondta, hogy a 2012 júniusától 2014 májusáig megvalósult projekt céljait tekintve sikeresnek bizonyult, mivel a projekt kezdetén vállalt indikátorok minden esetben túlteljesültek: a vártnál több mint másfélszer, összesen 7.010 esetben 12.110 fő fordult a hálózat munkatársaihoz jogsegélyszolgálatért.

Dr. Latorcai Csaba előadásában kitért a 2014-2020-as időszakra vonatkozó pályázati lehetőségekre is. Bemutatta az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot, amely közel 885 milliárd forint támogatási kerettel rendelkezik.

(Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)