A közép-kelet európai egyházak 80-as és 90-es években való szerepét, törekvéseit, kihívásait középpontba állító konferenciát szervezetek Pünkösd ünnepéhez közeledve a Vatikánban. Hölvényi György, egyházügyekért felelős államtitkár hivatali idejének utolsó napján tartott beszédet az eseményen.

II. Szent János Pál Pápa örökérvényű üzenettel szólt minden emberhez, hívőhöz és nem hívőhöz egyaránt: „Ne féljetek!” Az államtitkár megbízatásának utolsó napján e szavakat idézve fogalmazta meg a közép-kelet európai keresztény ember feladatát: vállaljuk hitünket, vállaljuk az ebből fakadó cselekvést. Ez az üzenet azt is közvetíti, hogy „létezik keresztény-, politikai felelősség, keresztény válasz a kor kérdéseire. Van keresztény társadalmi tanítás.” – mondta Hölvényi György, aki munkáját európai parlamenti képviselőként folytatva is kötelezettségének tartja a keresztény, értékalapú politika megvalósítását.

A keresztény értékrend Európa kultúrájának, múltjának, jelenének és jövőjének alapköve. A konferencia lengyel, cseh, szlovák, ukrán és magyar felszólalói között olyan személyiségek tettek erről tanúbizonyságot, mint a Nobel-békedíjas volt lengyel államfő, Lech Wałęsa; a Charta '77 mozgalom szóvivője, Martin Palous; Vaclav Havel barátja és segítője, a Templeton-díjas Tomas Halik professzor vagy Agelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium Dékánja.

(EMMI, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)