Rendszeres járványügyi ellenőrzés során fedezték föl a klebsiella pneumoniae fertőzést a Szegedi Tudományegyetem koraszülött-intenzív osztályán, ahol ezután minden szükséges intézkedést megtettek – közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden a helyszínen.

A rendszer összes szereplője tankönyvszerűen, időben tette a dolgát” – mondta az államtitkár az egyetem és a klinikai központ vezetőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Egy koraszülött csecsemő vasárnap életét vesztette, rajta kívül négy régóta az osztályon kezelt, több műtéten átesett fertőzött babát találtak, kettejüket már le lehetett venni a lélegeztető gépről, és a másik két gyerek állapotát is sikerült stabilizálni – tudatta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Árvai KárolySzócska Miklós kihangsúlyozta, minden ilyen esetben szem előtt kell tartani azt az orvosi csodát, hogy ezeket a rendkívül alacsony súlyú, alig tenyérnyi nagyságú koraszülött csecsemőket sikerült világra segíteni és életben tartani.

A fertőzésben érintett kisbabák némelyikéről már a terhesgondozás alatt kiderült, hogy komplikált esetről van szó, a kollégák kiszűrték ezeket az eseteket, rohammentővel érkeztek a koraszülött intenzív osztályra, többféle betegséggel küzdenek, műtéteken is átestek, tehát a mindennapi orvosi és ápolói csodának köszönhető, hogy minden nehézség ellenére még mindig köztünk vannak és a klinika munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy meggyógyuljanak.

Szabó Gábor, az SZTE rektora közölte, a hét második felében lesz meg az eredménye a járványügyi eljárás során vett minták vizsgálatának, utána lehet megállapítani, hogy véletlenszerű párhuzamos fertőzésekről van-e szó vagy összefüggés van az esetek között. A rektor kihangsúlyozta, hogy a klinika minden szükséges lépést megtett a fertőzés észlelése után, azonnal értesítették a szükséges szerveket és megindult a betegutak átalakítása, a beteg gyermekek elkülönítése, a minták begyűjtése, valamint a fertőtlenítés.

(MTI)