A Világbank által meghívott előadóként a magyar egészségügyi rendszer más országok által is követhető innovatív forrásteremtési technikáit ismertette pénteken Washingtonban Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Az általános egészségügyi ellátási biztosítás felé 2030-ig elnevezésű fórumon.

"A krónikus megbetegedések gyógyításának költségei a fejlett országok számára is megterhelők, ezért a prevencióhoz kapcsolódó szabályozások, minden, amit a transzzsírok betiltásától kezdve a népegészségügyi termékadón át a dohányzás visszaszorításáig tettünk az egészségügyi rendszerben, az más országok számára példaértékű" – nyilatkozta az MTI-nek Szócska Miklós.

Kép letöltéseMTI Fotó: Washingtoni magyar nagykövetség / Veisz Ákos

"Célzottan azért hívtak meg a tanácskozásra a Világbank szakértői, hogy a mi ötleteinket próbálják használni, például a népegészségügyi adó népszerűsítésére" – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a tanácskozáson Jim Yong Kim, a Világbank elnöke, Michael Bloomberg, New York volt polgármestere és Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója ugyanezeket a tényezőket emelte ki, mint amelyekkel az egészségpolitikát a világon elő lehet mozdítani.

Az államtitkár a tanácskozáson elmondta, hogy a népegészségügyi termékadó bevezetése óta 25 százalékkal fogy kevesebb Magyarországon az egészségre káros élelmiszerekből.

Rámutatott, hogy például a hozzáadott sót és cukrot tartalmazó élelmiszerekre vagy az alacsony kakaótartalmú csokoládékra kivetett népegészségügyi termékadó olyan országokban is forrásokat tud teremteni az egészségügy számára, ahol még csak cél az általános ellátás elérése. Mint mondta, jó érzés volt számára, hogy más nemzetközi szervezetek bírálatai után Magyarországot most példaként állították más országok elé.

Szócska Miklós emellett azt is ismertette, hogy milyen előrelépést tett a magyar egészségügy az adatelemzés és transzparencia terén. Kitért a központosított beszerzésekre és az ellátórendszerek újraszervezésére. Példaként említette meg, hogy Görögország a magyarhoz hasonló lakosságaránnyal és gyógyszerkinccsel rendelkezik, ám ott a gyógyszerkiadások mégis körülbelül a négyszeresét teszik ki a magyarnak, miközben Magyarországon sikerült csökkenteni az elmúlt években a lakossági gyógyszerkiadásokat.

A tanácskozáson részt vett Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is.

(MTI)