Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére április 25-én, pénteken lesz a Szűrés Éjszakája. Ezen a napon országosan több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik behívót kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra.

Az emlőrák Magyarországon a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak és több mint 2000 nő hal bele a betegségbe. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kampányba kezdett annak érdekében, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára.

A Szűrés Éjszakáján nem csak mammográfiai szűrésre lesz lehetőség, hanem helyszínenként más és más vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással várják mindazokat, akik tenni szeretnének a saját egészségük megőrzése érdekében.

Pest megyében például összesen tíz helyen lehet majd igénybe venni nem fertőző betegségek kockázati tényezőivel, egészséges életmóddal valamint védőoltásokkal kapcsolatos tanácsadást, melanoma, nőgyógyászati, szájüregi, valamint urológiai tanácsadást/szűrést, kilégzett szén-monoxid mérést. Más városokban ugyanakkor csontsűrűséget mérnek, dohányfüggőségi és diabétesz rizikó felmérést végeznek, de kardiológiai, szájüregi- és  mozgásszervi, valamint szemészeti vizsgálatra is nyílik lehetőség. A testmozgás fontosságával kapcsolatos személyre szabott információkérés mellett a betegjogokról is kaphatnak tájékoztatást mindazok, akik felkeresik a Szűrés Éjszakája helyszíneit.

A teljes program részletes bontásban megtalálható a www.egeszseg.hu-n.

(Emmi, Egészségügyért Felelős Államtitkárság)