Idén és jövőre 12 helyszínen, csaknem 200 millió forint értékben folytatódik a műemlékek feltárását, állagmegóvását és helyreállítását célzó közfoglalkoztatási program - jelentette be Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára.

Ismertetése szerint két éve indult a műemlékek környezetének rendbetételéért indított program, amely nemzeti értéket képvisel. Az állam ezt az értéket szeretné megtartani, amelyhez hozzájárulnak a helyi közösségek is - fogalmazott a helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez a program később bővülhet, ennek nem lehet forráshiány az akadálya.

A projekt egyik kiemelt célja, hogy segítséget nyújtson a hátrányos helyzetű régiókban fekvő, rossz állapotú, köztulajdonban lévő műemlékeket kezelő önkormányzatoknak. A közfoglalkoztatottak mellett civilek önkéntes munkával is segítik a műemlékek környezetének rendbetételét. A program az értékteremtő kezdeményezések támogatásával hozzájárulhat az érintett településeken a foglalkoztatottság növekedéséhez és a turizmus fejlődéséhez is - áll a tájékoztató kiadványban.

Az idén indult, illetve jövőre kezdődő programok részeként egyebek mellett a füzéri, tokaji, sátoraljaújhelyi, regéci, komlóskai, szendrői és szögligeti vár, valamint a gönci, kurityáni és martonyi kolostorrom és környezete állapotának javítására nyílik lehetőség.

A program idén és jövőre 160 közfoglalkoztatott munkájára tart igényt, az ehhez szükséges 197 millió forintnyi forrást az állam biztosítja - mondta Sarkadi Márton, a szaktárca műemlékvédelmi osztályának vezetője.

Hozzátette: ez némileg eltér az általános közfoglalkoztatási programoktól, hiszen speciális szaktudást és munkát jelent. A program ezért külön keretet biztosít a régészek és a műemlékekkel foglalkozó más szakemberek munkájának finanszírozására.

Tomatás Tímea, a Szádvárért Baráti Kör korábbi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkákban nemcsak helyi civilek vettek, illetve vesznek részt, hanem az ország számos pontjáról, sőt a határon túlról is érkeztek segíteni. Felszólalásában a civilek és a szakma együttműködését sürgette.

(MTI; Belügyminisztérium)