Lezárult a Magyarországi Falumegújítási Díj – 2013. II., országos bírálati fordulója.

A regionális zsűrik továbbították a Falumegújítási Szakértői Bizottságnak az általuk továbbjuttatott két-két település pályázatait. A Bizottság a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből állt.

A Bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta az országos bírálati fordulóba jutott települések falumegújítási tevékenységét. Tíz regionális szintről továbbjuttatott településből a Bizottság kilenc településre eljutott, hogy helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálja a települések falumegújítási tevékenységét. Egyetlen falu maradt ki, amelyik viszont a közelmúltban tartott falumegújító találkozót, aminek keretében részletesen bemutatkozott.

A Bizottság a pályázatok és a bejárások együttes mérlegelésével megállapította, hogy a regionális zsűrik jó és alapos munkát végeztek, gyakorlatilag elfogadta a zsűrik által kialakított sorrendeket.

A Bizottság abban is egyetértésre jutott, hogy a régiók között sem volt tapasztalható szignifikáns különbség. Ezért a díjazási kategóriákat a regionális sorrendek alapján állapította meg. Egyetlen kivételt a Dél-alföldi régióban tett, ahol a regionális szinten második helyezést elért települést, Derekegyházat – meggyőző teljesítménye alapján – az elsővel azonos kategóriába emelte. A pályázó öt régió első és második helyezettjei rendezhetnek a pályázati kiírásban szereplő falumegújítási rendezvényt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatásával. Az MNVH erre a célra összesen bruttó hétmillió forintot különített el.

A Bizottság – mivel a maximálisan díjazható 14 település helyett ezúttal csak 10 falu jutott a második fordulóba – a színvonalas pályázatot benyújtó, a falumegújító mozgalomban aktív, a régiójában harmadik helyet elérő Iszkaszentgyörgyöt is a díjazottak sorába emelte. Részükre MNVH támogatás nem jár.

Az országos bírálati fordulóba be nem jutott önkormányzatok dicsérő oklevelet kapnak. Sajnos egy település nem teljesítette a jogosultsági kritériumot (nincs megfelelő minőségű településfejlesztési koncepciója), ezért a regionális zsűri kizárta a részletes bírálatból.

A döntéseket alaposan megnehezítette, hogy az „almát a körtével kellett összehasonlítani”, hiszen egyaránt pályázott az ország talán legjobb adottságokkal rendelkező faluja, egy 20 évre elnéptelenedett település, jelenleg külterületi lakott hely, 4500 fős és 18 állandó lakosú település is. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé.

Ez igaz volt a győztes kiválasztásánál is, aki a regionális első helyezettek közül került ki. A szavazás megosztott volt, de a Bizottság összességében mégis a kilátástalan helyzetből indult, korábban felszámolásra ítélt, mára széles körben ismertté vált, mintául szolgáló, már két éve is második kategóriába sorolt, VM különdíjas falu falumegújítási tevékenységét emelte az első helyre.

Az ünnepélyes díjátadóra és falumegújítási konferenciára a Pest megyei Újszilváson kerül sor. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett kiosztásra kerülnek a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjai is.

A díjazott települések a konferenciára településükről egy tízperces előadásra, illetve egy standon kiállításra készüljenek fel. A bemutatkozáshoz a helyszínen mindenki – aki csatolt a pályázatához – visszakapja az elkészült posztereket.

Minden résztvevőnek gratulálunk a falumegújításban elért eredményeihez. Mindenkit dicséret illet, aki vállalta ennek az összetett pályázatnak az elkészítését, a megmérettetést.

A Magyarországi Falumegújítási Díj – 2013. végeredménye megtekinthető a csatolt dokumentumban.

(Belügyminisztérium)