Első alkalommal rendezik meg május 30-án és 31-én a Magyar régészet napját, amelynek keretében számos, egyébként nem látogatható régészeti raktár és restaurátorműhely is megnyílik az érdeklődők előtt - hangzott el a rendezvényről tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A Magyar régészet napja alkalmából az ország 19 településén mintegy 150 program várja az érdeklődőket.

"A kétnapos országos eseménysorozat fő célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar régészeti kutatások friss eredményeit" - mondta el Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a tájékoztatón.

Közlése szerint másfél éve, amikor örökségvédelmi ügyek a minisztériumhoz kerültek, azt tekintették a legsürgősebb feladatnak, hogy új alapokra fektessék a régészeti feltárások jogi szabályozását, különös tekintettel a nagyberuházásokat megelőző, a törvény által kötelezően előírt munkálatokra.

Szaló Péter beszámolt arról, hogy az elmúlt egy évben a régészet területén Budapestet leszámítva az országban a nagy beruházásokhoz köthetően több mint 100 régészeti munka zajlott le és 800 ezer négyzetméternél is nagyobb terület megelőző feltárásáról döntöttek több mint 2,5 milliárd forint értékben. Ebből régészeti lelőhely majdnem 600 ezer négyzetméter volt.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Számos jelentős eredmény között említette a Várkert Bazárhoz kapcsolódó feltárásokat, amelyek alkalmával unikumnak számító török kori településrész került elő.

Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke kiemelte, hogy a régészet napi esemény a szakma első, a nagyközönségnek szóló önálló rendezvénye, amelyen megnyílnak a régészeti raktárak és laboratóriumok ajtói. Elmondta, hogy a programon kézzel fogható közelségbe szeretnék hozni a régészet eredményeit, hogy az érdeklődők testközelből láthassák azt, amit eddig csak kiadványokból ismerhettek meg.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A kétnapos rendezvény ideje alatt 27 intézmény, köztük múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek várják az érdeklődőket. Május 30-án elsősorban gyermekcsoportoknak, május 31-én pedig a családoknak, felnőtteknek szóló bemutatókat szerveznek.

Az események között lesznek ismeretterjesztő előadások, kézműves- és hagyományőrző programok, régészeti séták és kerékpártúrák az egyes helyszínek ismert és kevésbé ismert lelőhelyeire, valamint ásatáslátogatások. Meg lehet ismerkedni a régészettel kapcsolatos társtudományokkal és a szakmák művelőinek munkájával, testközelből láthatják az érdeklődők a legmodernebb földmérő technikákat, megtanulhatják a sírfeltárás fortélyait, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével. A közös filmelemzések résztvevői pedig a legnépszerűbb hollywoodi kosztümös mozik történelmi hitelességéről beszélgetnek majd.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A Magyar Régész Szövetség által kezdeményezett esemény külföldön már rendelkezik előzményekkel. Amerikában minden év októberének harmadik szombatján egy fesztivál keretében ünneplik a régész szakmát, Európában pedig évente változó időpontban - idén július 11-én - kerül sor egy olyan közösségi blogolásra, amely a különböző országokban dolgozó régészek egy napját követi végig (Day of Archaeology).

A rendezvénysorozat programjai a www.regeszetnapja.hu oldalon érhetők el.

(MTI)