A Kormány 2013. május 8-i ülésén megtárgyalta és elfogadta a Körözési Nyilvántartási Rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló előterjesztést. Közlemény.

A törvényjavaslat elfogadása esetén olyan újdonságokat vezet be, amelyeknek köszönhetően mindig naprakésszé válik az információs rendszer, egységes nyilvántartás segíti a nyomozati szervek munkáját és felgyorsul a körözési eljárás. A törvényjavaslat emellett előírja, hogy az eltűnt személyek adatait is közzétegye a rendőrség a hivatalos honlapján és egyértelműsíti a közérdekűen nyilvános adatok körét.

A rendőrség intézkedéseinek nyomonkövethetősége érdekében a körözési eljárást lefolytató rendőri szervnek minden intézkedését rögzíteni kell a körözési nyilvántartásban. Ezzel egy mindig naprakész információs rendszer jön létre. A törvényjavaslat új, egységes nyilvántartást hoz létre a talált dolgok tekintetében. A talált dolgokat a jegyző rögzíti a nyilvántartásban, ezeket a rendőrség mint nyilvántartó teszi közzé a saját honlapján. A jogszabálytervezet alapján újdonságként az eltűnt személyek adatait nyilvánosságra hozzák a rendőrség honlapján, azon személyek adatai mellett, akik ellen a büntetőeljárás során elfogatóparancsot, európai elfogatóparancsot, valamint nemzetközi körözést bocsátottak ki.

A törvényjavaslat meghatározza, hogy a rendőrség mely esetekben veheti igénybe a média és egyéb szervezetek segítségét a körözési eljárás során.

A jogszabálytervezet egyértelműen rögzíti a közérdekből nyilvános adatok körét, így mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy díjmentesen hozzáférjen a körözési nyilvántartás meghatározott adataihoz a rendőrség honlapján keresztül.

A törvényjavaslat új eljárási eleme az eltűntté nyilvánítási eljárás. A legfontosabb újítás, hogy az eltűnt személyek esetében azonnal el kell rendelni a körözést, ezáltal jelentősen felgyorsul a körözési eljárás, amely növelheti a megtalálások számát.

(Belügyminisztérium Sajtófőosztály)