„Idén megvalósítási fázisába lépett az Európai Unió támogatásával létrejött TEtt – program az áldozatokért és tettesekért” – mondta Eiselt György, a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára szerdán a programot ismertető sajtótájékoztatón.

A komplex megközelítése miatt újszerű kezdeményezést az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli régióban vezették be. Célja a bűnmegelőzés, valamint a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének erősítése.

fotó: Horváth Ernő

Az összességében több mint kétmilliárd forintból megvalósuló program három területre koncentrál: a bűnmegelőzési képzésekre, az áldozatsegítésre és a bűnelkövetők szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedésének segítésére. Ezt a három célterületet öt alprojekt öleli fel, és egy hatodik – a program értékelését és monitorozását célzó – kutatási alprojekt egészít ki. A TEtt program a bűnmegelőzést elsősorban a veszélyeztetett célcsoporttal foglalkozó szakemberek – például tanárok, védőnők, háziorvosok – képzésével és a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének javításával kívánja segíteni.

A program idén februárban az áldozatsegítés területén éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonalat és önkéntes hálózatot vezetett be. „Célunk, hogy egyetlen ember se maradjon magára nehéz helyzetben; az áldozatoknak a nap bármely szakában megfelelő segítséghez kell jutniuk még a legeldugottabb kistelepülésen is” – hangsúlyozta Pálvölgyi Balázs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának főigazgatója.

fotó: Horváth Ernő

A TEtt program egyik kiemelt célcsoportját a fiatalok alkotják, hiszen a bűnelkövetővé válás megelőzése körükben hosszútávon csökkentheti a bűnözést, és javíthatja a társadalom biztonságát, ezért rájuk több alprojektben is kiemelt figyelmet fordítanak. Ilyen például a veszélyeztetett fiatalok számára is érdekes programokat kínáló közösségi foglalkoztató kialakítása Miskolcon, amely segítheti a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedését.

A program ötödik részterülete a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjai, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata által közösen irányított reintegrációs alprojekt, amelynek célja, hogy javítsa az elítéltek szabadulás utáni munkába állásának esélyeit. „A program lehetőséget nyújt az elítéltek és családtagjaik számára, hogy felkészüljenek a szabadulás utáni életre. Így akiben valóban megvan a szándék arra, hogy változtasson sorsán, meg is kapja erre a lehetőséget“ – emelte ki Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának stratégiai és koordinációs helyettese.

fotó: Horváth Ernő

Szabó Miklós, a program képzési moduljáért felelős Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja elmondta: a program három területre irányul; első eleme a szakirányú továbbképzés – amely másoddiplomás képzés –, a második a felnőtt akkreditált képzés, a harmadik pedig egy tananyagsorozat összeállítása a program fenntarthatósága érdekében.

A 2012 áprilisában záruló program az érintett kilenc megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Somogy megye, Tolna megye, Baranya megye – élő emberek biztonságérzetén kíván javítani.

(kormany.hu)