Százhetvenöt járásszékhelynek nyújt támogatást a Belügyminisztérium településfejlesztési stratégia kidolgozásához több mint egymilliárd forint értékben - hangzott el a „Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban – Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása” című projekt nyitókonferenciáján.

A támogatásból a nem megyei jogú, vagyis kis- és középvárosok, illetve fővárosi kerületek részesülhetnek. A programban idén és jövőre olyan reális településfejlesztési stratégiai dokumentumokat készítenek el, amelyek elősegítik a modern és hatékony városfejlesztést a 2014 és 2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban és illeszkednek a kormányzati célokhoz.

Az integrált fejlesztési stratégiák kidolgozásakor elsődleges szempont a megvalósíthatóság, így a lehetséges források bevonása mellett figyelembe kell venni az uniós területi programok tartalmát is.

A minisztérium összesen 1 milliárd 113 millió forintos támogatást nyújt a járásszékhelyeknek, a stratégiák várhatóan 2015. január 31-ig készülnek el.

2007 és 2013 a magyarországi városok nagyjából kétharmada már elkészítette a városfejlesztési stratégiáját.

A konferenciát Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nyitotta meg, Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár pedig a projekt kereteiről, céljairól és ütemezéséről tartott előadást.

(MTI; Belügyminisztérium)