Mintegy 9 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesül 1017 - kétezer lélekszám alatti - település - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján. Rövidhír.

Tállai András elmondta, az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatoknak március 6-ig lehetett pályázni fejlesztési támogatásra. Ezt, egy kivételével mind a 1176 érintett önkormányzat megtette.

Ezek közül a kétezer lélekszám alatti települések pályázatait bírálták el. Az 1018 érintett önkormányzat közül 1017 részesül összesen 8,7 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásban - közölte az önkormányzati államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Példaként említette, hogy egy száz lakosnál kisebb település maximum 1,5 millió forintos támogatásban, míg egy 1001-2000 közötti lélekszámú település 20 milliós támogatásban részesülhet.

Tállai András emlékeztetett: a kormány döntése szerint négy év alatt összesen 50 milliárd forint támogatást ad az állam az adósságkonszolidációban részt nem vett településeknek. A rendelet szerint a támogatást a települések egyebek mellett út- és járdaépítésére, illetve -karbantartására, csapadékelvezetési rendszer kiépítésre, valamint épületek felújításra fordíthatják.

A legtöbb érintett önkormányzat út-, illetve járdaépítésre szeretné a fejlesztési forrást felhasználni - mondta Tállai András, hozzátéve, hogy a támogatási szerződéseket a jövő héten írhatják alá.

Az államtitkár szólt arról, hogy mind a 158 - kétezer feletti lélekszámú - település pályázott támogatásra. Mint mondta, jövő hétfőig döntenek arról, mely települések kaphatják meg még az idén a fejlesztési támogatást.

Tállai András elmondta, egy másik pályázati lehetőség is nyílt az önkormányzatok számára óvoda, bölcsőde felújítására, illetve sportlétesítmények építésére, bővítésére és fejlesztésére.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Az önkormányzatok február 13-ig jelentkezhettek, 1102 nyújtott be érvényes pályázatot összesen több mint 20 milliárd forintos igénnyel. A pályázat keretében 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre, így 85 település részesülhetett fejlesztési támogatásban az említett célokra - közölte.

Beszámolt arról is, hogy a közelmúltban kormányhatározat született a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatásáról. Térfigyelő kamerarendszerek kiépítésére szóló pályázati lehetőségre 1,6 milliárd forintot csoportosítottak át - ismertette.

Tállai András kijelentette, ezek a döntések alátámasztják azt a kormányzati célkitűzést, hogy javítsák az életfeltételeket a vidéki településeken. Az 1260 önkormányzatot, az ország önkormányzatainak több mint egyharmadát érintő - összesen 11,8 milliárd forintos - támogatás a mindennapi szolgáltatások minőségének javulását fogja eredményezni - mondta.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a fejlesztési forrásra nem pályázó egyetlen település egy száz lakosnál kisebb lélekszámú falu volt. Elmondta azt is, hogy a támogatásokat költségvetési forrásból biztosítják.

A támogatásokat részletező táblázat ide kattintva érhető el.

(MTI; Belügyminisztérium)