Az elmúlt időszakban kialakult gyors lefolyású árvizek ellen jelenleg 1739 kilométeren védekeznek, az országos vízjelző szolgálat folyamatosan elemzi és értékeli a hidrometeorológiai előrejelzéseket, amelyek alapján a további védekezési munkák tervezhetők – mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára hétfőn Jásztelken, a közúti hídnál tartott sajtótájékozatóján.

"Biztosíthatok mindenkit, hogy a szakszerű védekezéshez megvannak a feltételek, és ezt is tesszük" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Tájékoztatása szerint az 1739 kilométeren folyó védekezés szintje 1277 kilométeren első fokú, 306 kilométeren másodfokú, míg 155 kilométeren harmadfokú. Ez utóbbit hétfőn reggel 9 órától a Zagyván is életbe léptették Jásztelek térségében. Nagy folyóink, így a Duna és a Tisza felső szakaszán nincs árvízi helyzet – jegyezte meg.

Hoffmann Imre közölte: jelenleg az országban a belvízzel eöntött terület nagysága 145 ezer hektárt tesz ki. Ez a mennyiség nem számít rendkívülinek, miután 1999-ben, az év ugyanezen szakában 400 ezer hektár felett volt az elöntés, míg 2011-ben meghaladta a 380 ezer hektárt – jegyezte meg.

Fotó: Botár Gergely

Most 145 ezer hektárnál még van idejük az önkormányzatoknak, hogy felkészüljenek a belvíz elleni védekezésre, ha a csapadékos időszak folytatódik – hívta fel a helyhatóságok figyelmét a BM helyettes államtitkára, hozzátéve: biztosítja az önkormányzatokat arról, hogy a vízügyi igazgatóságok szakemberei segíteni fogják a védekezésüket, ugyanakkor nélkülözhetetlen teendő az érintett településeken a vízkár-elhárítási tervek aktualizálása, a teendők ütemezése.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője a Zagyván kialakult árvízi helyzetről elmondta: a Zagyva-Tarna vízgyűjtő rendszerében az elmúlt napokban mintegy 20 milliméter csapadék hullott, amely a korábban telítődött mederben újabb, jelentős áradást okozott. A Zagyva vízszintje egy nap alatt csaknem egy métert emelkedett, jelenleg 501 centiméter a vízállás, és meghaladja a harmadfokú készültségi szintet. A folyó tetőzése kedden az 550 centiméteres érték közelében várható. Mivel a hidrometeorológiai előrejelzések alapján a hét első napjaiban újabb csapadék valószínű a vízgyűjtőn, a Zagyván elnyúló tetőzésre és a Tisza áradása illetve a torkolati szakasz visszaduzzasztó hatása következtében lassú apadásra kell számítani.

Fotó: Botár Gergely

A Zagyván Jászberény-Jásztelek térségében a magas vízállás mellett több helyszínen van szükség védelmi beavatkozásra. A Kötivizig védelmi osztaga egyebek mellett a Jászberényben a hűtőgépgyári lakótelep térségében mintegy 100 méter hosszban nyúlgátat épít, homokzsákokkal védik meg az alattyáni Irgócsi-zsilipet. Több helyszínen nyúlgáttal magasítják a töltéseket, tömítik a védtöltésekben keletkezett rókalyukakat.

(MTI)