Akár az árvízi védekezés teljes költségét megkaphatják a vis maior keretből a Duna áradása által érintett települések, amelyek területén a veszélyhelyzet időszakában árvízi károk keletkeztek - mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A képviselők az árvízi veszélyhelyzettel kapcsolatos biztosítási kérdésekről hallgattak meg tájékoztatót. Hoffmann Imre jelezte, hogy a védekezésben közvetlenül részt vevő 96 település közül a határidő lejártáig 95 adott be vis maior pályázatot.

Elmondta, hogy Bakondi György árvízi helyreállításért felelős miniszterelnöki megbízott folyamatosan tájékoztatja az érintetteket és az önkormányzatokat a helyreállítási feladatokról, pénteken a Mabisz képviselőivel tárgyal erről.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy az árvízi és belvízi védekezésre, vízkárelhárításra, helyreállításra vonatkozó kormányhatározat szerint a BM a fejezeti kezelésű előirányzat terhére oldja meg a 2013. június 4-én kihirdetett árvízi veszélyhelyzet védekezési és helyreállítási kiadásainak finanszírozását. Az érintett tárcák a védekezéssel kapcsolatos költségeket három ütemben jelentik a BM-nek, legutoljára július 5-ig, és ezek összesítése után kormány-előterjesztés készül.

Hoffmann Imre tájékoztatott arról is, hogy a védekezési és helyreállítási kiadások várhatóan elszámolhatóak lesznek az Európai Unió Szolidaritási Alapjának terhére is.

(MTI; Belügyminisztérium)