A Nemzeti Védelmi Szolgálat 300 millió forint uniós támogatást nyert a "Külső és belső adatforrások elemzését támogató tudásmenedzsment rendszer kialakítása" című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.

A 300 millió forintos összköltségvetésű beruházásból nemcsak új számítástechnikai eszközöket szereznek be, de a szervezet jogszabály által meghatározott feladataiból adódó igényeihez igazodva kifejlesztésre kerül egy speciális kereső szoftver, amelynek bevezetésével kiváltható a manuális munka, és így hatékonyabbá válik a humánerőforrás gazdálkodás.

A budapesti központú, 2011-ben alakult Nemzeti Védelmi Szolgálat egységesen látja el a polgári titkosszolgálatok, a rendvédelmi-, és a jogszabályban meghatározott közigazgatási szervek állományának védelmét, belső ellenőrzését, feddhetetlenségének biztosítását, röviden a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat.

A szervezet igényeinek megfelelő kifejlesztést követően a szoftver képes kiváltani a jelenlegi manuális kereső, szűrő, kategorizáló tevékenységet és ezzel a bürokrácia csökkentése mellett, a munkafolyamatok racionalizálásával és automatizálásával gyorsíthatja az ügymenetet, optimalizálva a belső informatikai kapcsolatokat, új dimenziót teremtve az információgyűjtési és azok értékelési, elemzői módszerében, volumenében és hatékonyságában egyaránt.

A szoftverfejlesztéssel egyidejűleg a Nemzeti Védelmi Szolgálat informatikai tárolókapacitása százszorosára nő, illetve saját levelező rendszer kiépítésére is sor kerül.

A Nemzeti Védelmi Szolgálatról és a fejlesztésekről bővebb információt a www.nvsz.hu oldalon olvashatnak.

(Belügyminisztérium)